Vesti

Protest u Šilovu završen. Teško povređeni zbrinuti u Vranju i Gračanici

Preko deset ljudi od kojih nekoliko teže povređeno je danas u sukobu policije i meštana Šilova koji protestvuju zbog višednevnog isključenja struje. Sukob je nastao jer su žitelji hteli da blokiraju magistralni put Gnjilane - Bujanovac u čemu ih je brutalno sprečila KPS policija. U Domu zdravlja u Šilovu pomoć je zatražilo 14 ljudi. Dežurni doktor Zoran Dimeski izjavio je da je šest osoba teže povređeno, od kojih je troje upućeno na dalje lečenje u bolnicu u Gračanici, a troje u bolnicu u Vranju. “Radi se o povredama glave i trupa zadobijenim tupim predmetom. Ostali povređeni imaju podlive po glavi i ekstremitetima i oni su nakon ukazane pomoći pušteni kući", rekao je Dimeski. Dežurni lekar u bolnici Simonida u Gračanici gde je smešteno troje teže povređenih Čeletović Predrag u izjavi za KIM radio je kazao da je najteže povređena dvadesetdvogodišnja Trajković Jelena koja je nakon udarca pendrekom u glavu izgubila svest. “Ona je od siline udarca izgubila svest, a potom je i povraćala, kod drugog pacijenta povređena je ciklomatična kost u ciklomatičnom predelu, kod njega su obrađene lacerokontuzne rane, treći pacijent je nakon obrade rana na svoj zahtev napustio bolnicu. ” Predsednik Šilova Aleksandar Petrović kazao je da se incident dogodio kada su pripadnici Kosovske policije neposredno po izlasku Srba iz Šilova počeli da guraju žene, koje su danas bile u prvom redu, na šta su mestani reagovali. "Naš cilj je bio da organizujemo mirni protest, ali nas je isprovocirala Kosovska policija kada je zaustavila kolonu i počela da gura žene i decu koji traže samo da dobiju struju. Mi smo reagovali i došlo je do tuče u kojoj je povređeno pedesetak Srba", rekao je Petrović. Predstavnici opštinske vlasti u Gnjilanu i KPS-a tvrde da je policija reagovala odmereno i profesionalno. Predsednik opštine Gnjilane Ćemalj Mustafa je kazao da je policija morala da upotrebi silu, jer su meštani upotrebili kamenice. “Nažalost do upotrebe sile je došlo, jer su policajci bili isprovocirani od strane građana. Policija je reagovala profesionalno u cilju očuvanja reda i mira. ” Portparol Kosovske policijske službe Ismet Hašani izjavio je da je policija reagovala nakon što su meštani upotrebili kamenice. On je kazao da je povređeno pet pripadnika KPS-a. Kosovska policijska služba je privela nekoliko osoba. Meštani Šilova, koji su danas sedmi dan bez struje za sutra u podne najavljuju novo protestno okupljanje.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017