Vesti

Romski slikar u Lapljem Selu

Slikar Maksut Ibrahimi crtanjem se bavi od svoje 8-me godine, živi u Lapljem selu i voli da crta pejzaže i prirodu, jer kaže priroda mu pruža mir dok crta. “Priroda ima veoma lepe boje, to je slika od hiljadu reči, dok crtam razmisljam sta bih još dodao na slici i kako bih je nazvao. Ovo mi je dar sa neba. Ljudi koji posecuju moj dom misle da sam zavrsio slikarsku školu ili studije. Često pokušavam da ih razuverim da imam samo 8 razreda skole. Ponekad me crtanje toliko ponese da zaboravim da li je dan ili noć, zaboravim i da jedem. Najbolje me inspiriše tišina. Mnogo stranaca je dolazilo da vide šta sve imam naslikano. Neki od njih mi naručuju posebne radove, inače u selu ima malo zainteresovanih za moj rad, ” kaže Maksut. On dodaje da mu je ponekad žao da proda neku svoju sliku. “Mnogo puta kad prodam sliku pomislim na nju i detalje na njoj. Koristim puno uljanih boja i polikolora, ponekad koristim i druge tempere boje kako bi slika došla do izražaja... Maksut je do sada imao 3 promocije svojih slika. U maju u Američkoj Ambasadi u Prištini, zahvaljujući piscu iz Amerike koji želi da promoviše njegov rad održaće se još jedna. Maksut se nada da će jednog dana postati slavna ličnost. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Rromano artisti ano Laplieselo -------- Artisti o Maksut Ibrahimi druisla katro leskro 8 bersh, gjivdipe kerla ano Laplieselo hem but mangla te druisel peizazhia hem natura, se vakerla kai i natura dela les rahazi tui te druisel. “Natura isila but lache kolorie, kada si piktura katro jekh milia lafia, tui te druisav dikhav anglal mande so bi pand achivavas ani piktura hem sar bi chingadavas la. Kava si mange gifti kotar o del. O manusha save avna mande vakerna mange kaj isima artistikakri shkole se studie. But drom mangav te vakerav lenge kai isima vec 8 klase andri shkola. Pohaidrom o druipa kidipor dikla sar bi me zabistravas ko si li zis se i rat. Nailaches inspirishizla man o rahacipe. But internacinalune manusha avnas te dikhen so sa sineam druime. Haiek lendar oredizna avera buca, shai vakerav kaj an kava gav si hari manusha save interesime me bucake, ”vakerla o Maksuti. Ov vakerla kai pohaidrom na mangla te bikenel pere pikture. ”But droma kana bikenava hai piktura setizava man ko detalia hem ki piktura. Kerava e druinencar kotar o olia hem polikolorisa, pohaidrom kerava hem temperenca sar bi i piktura ovlas po lachi... O Maksuti gji akana sineles 3 promocie pere pikturencar. Ano may ani Amerikakri Ambasada e Prishtinakri, sebepe e Amerikakre authoriskro savo mangla te kerel promocia mere pikturenge, ka ikercon hem agja jekh. O Maksuti gjanla kai ce jekh zis te ovel ko baro personaliteti.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017