Vesti

Bivši radnici privremenih kosovskih institucija blokirali zgradu Koordinacionog centra

Zahtevajući da nadležni organi reše njihov problem, bivši radnici privremenih kosovskih institucija koji su posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova napustili svoja radna mesta, blokirali su jutros na kratko zgradu Koordinacionog centra u Gračcanici, u kojoj se nalazi i kancelarija ministarstva za KiM. Posle razgovora sa šefom Koordinacionog centra, Zvonimirom Stevićem i pomoćnikom ministra za Kosovo i Metohiju, Draganom Petkovićem, jedan od predstavnika radnika, Miodrag Stolić, je kazao za KIM radio da im je obećano da će se do kraja meseca rešiti njihovo pitanje. “Oni se slažu sa našim zahtevima, i podržavaju nas. Obećali su da do kraja meseca reše naš slučaj, u pozitivnom ili negativnom smislu. Mi smo kazali da, ukoliko ne bude pozitivan ishod i ukoliko nas obaveste da ne mogu da nam pomognu, otićićemo, svi ovde okupljeni, ispred Vlade Srbije. Dok ne reše naše zahteve, mi nećemo odustati, “kazao je Stolić. Šef Koordinacionog centra je kazao da odluka koju je donela prethodna Vlada, da svi Srbi i nealbanci napuste kosovske institucije posle proglašenja nezavisnosti i da će država da obezbedi posao za te ljude, imala politički karakter. “Možda je u tom trenutku odluka imala opravdanje u smislu reakcije na proglašenje nezavisnosti, ali je ta odluka doneta bez finansijskog pokrića. Osnovni problem rešavanje njihovog statusa je obezbeđivanje finansijskih sredstava. Zbog sveopšte krize, u budzetu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za rešavanje statusa ovih lica. Jedini način, na osnovu njihovih opravdanih zahteva, za rešavanje problema, je da mi kao nadležni tražimo od Vlade da u rebalansu budzeta obezbedi adekvatna sredstva za ta lica i da se ljudima definiše status na osnovu odluke Vlade Republike Srbije”, kazao je Stević.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017