Vesti

EULEX održao prvo suđenje za ratne zločine na Kosovu

Iz EULEX-a je danas saopšteno da je u prvom suđenju za ratne zločine koje su vodile sudije EULEX-a određena i prva presuda i to Albancu Gani Gašiju starom, 59 godina iz Komorana kod Glogovca. On je pred sudskim većem proglašen krivim za ubistvo, pokušaj ubistva i tešku telesnu povredu. Incident se, prema navodina optužbe, dogodio 12. jula 1998. godine na punktu kod Komorana. Gaši je pucao na četiri člana albanske porodice Obrija. Otac je preminuo dok su ostala tri člana teško ranjena. Sudsko veće su činila dvijica sudija EULEX-a, jedan sudija sa Kosova i jedan tužilac EULEX-a. “Ovo suđenje pokazuje da EULEX-a nastoji da procesuira ratne zločine bez obzira kada su se desili, sve dok imamo dovoljno dokaza da se procesi uspešno sprovode“, kaže se u saopštenju EULEX-a dostavljenom KIM radiju. Teo Jakobs, glavni tužilac EULEX-a, navodi da će ova misija učiniti sve da se suđenja sprovode bez obzira na etničku pripadnost onih koju su uključeni u zločine. Inače, suđenje dvojici Srba iz Leposavića osumnjičenim za „teško razbojništvo“ je u toku.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017