Vesti

Reakcije predstavnika Srba o najavi povlačenja vojnika KFOR-a sa KiM

Prema pisanju štampe prisustvo snaga KFOR-a biće drastično smanjeno, odnosno svedeno na minimum počev od ove godine. Politički predstavnici kosovskih Srba izneli su danas oprečne stavove po pitanju smanjanja broja vojnika KFOR-a na Kosovu i Metohiji. Potpredsednik Zajednice opština Kosova i Metohije Marko Jakšić u izjavi za KOSMA dnevnik je istakao da je vest o povlačenju KFOR-ovih vojnika s Kosova radosna i smatra da će se na taj način stvoriti uslovi za poštovanje Rezolucije 1244 o dolasku srpskih policajaca i vojnika na Kosovo i Metohiju. “Što se tiče učinka KFOR-a kod nas vidimo da je minorno, ovih desetak godina je pod njihovom vladavinom više od 250 000 Srba moralo da napusti ovaj prostor, događali su se jezivi i stravični zločini i postavlja se pitanje kako jedna takva svetska vojna sila nije mogla da spreči te zločine i stradanje Srba. ” On dodaje da bi naša država trebala da ojača svoje vojne formacije i da bude spremna da u dogledno vreme izađe na sve svoje granice. Potpredsednik SNV-a centralnog Kosova Rada Trajković izražava sumnju da je KFOR doneo definitivnu ulogu o povlačenju, jer kako kaže i dalje postoje veliki bezbednosni rizici. Ona smatra da će službe NATO-a praviti bezbednosnu procenu na osnovu koje će biti ustanovljen kapacitet KFOR-a. “Mislim da sve ono što je u funkciji destabilizacije srpske zajednice ili menjanja etničke strukture Kosova koja se nalazi već na donjoj granici multietničnosti s obzirom da je veliki broj Srba, Roma, Jevreja, Hrvata i ostalih nealbanaca proteran sa Kosova mora biti doneto u saglasnosti i dogovoru koji će podrazumevati očuvanje KFOR-a kao organizacije opredeljene za čuvanje multietničkog kapaciteta Kosova i Metohije. ” Predstavnici KFOR-a nisu mogli da potvrde da će broj pripadnika NATO misije na Kosovu biti smanjen, portparol KFOR-a Adriano Gracijani izjavio je da do sada u KFOR-u nemaju informacije o bilo kakvom smanjenju broja vojnika.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017