Vesti

Uklonjen punkt KFOR-a iznad Velike Hoče. Meštani zabrinuti

Nemački KFOR uklonio je vojni punkt u Velikoj Hoči, koji je u selu postavljen 1999. godine zbog bezbednosti meštana, saznaje KIM radio. Iako je poslednjih mesec dana KFOR sprovodio anketu među meštanima Velike Hoče i Orahovca, tražeći odgovore na pitanja da li treba ili ne treba ukloniti punkt KFOR-a iznad sela Velika Hoča i na ulazu u manastir Sveti Vrači u Zočištu i uprkos tome što su Srbi rekli da se punktovi ne trebaju ukloniti jer bezbednosna situacija još uvek nije stabilna, KFOR je uradio suprotno od dobijenih odgovora u anketi i uklonio punkt iznad Velike Hoče, rekla je za KIM radio, Olivera Radić, žiteljka Velike Hoče. Ona navodi da je ovaj punkt bio neka vrsta sigurnosti meštanima ovoga sela i odatle je sprečeno granatiranje Velike Hoče. „Kada se KFOR decembra 2006. na sličan način, bez najave i objašnjenja povukao iz baze u gornjem delu Orahovca obećali su da će iz punkta iznad Velike Hoče delovati u slučaju opasnosti. Sa ukidanjem i ovog punkta Srbi gornjeg Orahovca i Velike Hoče su ostavljeni bez ikakve zaštite“, kazala je ona. Radićeva dodaje da su monasi manastira Dečana poslednjih godina obnovili plantaže vinograda sa leve strane punkta i obrađuju ih, ali se pita kako će i da li će smeti da se dalje obrađuje ovaj deo srpskih imanja. Žiteljka sela Velika Hoča podvukla je da meštani nisu bili obavešteni o ukidanju punkta. Obratili su se kancelariji SIMIC-a u Velikoj Hoči, međutim, zaposleni u ovoj kancelariji su rekli da ni oni nisu obavešteni, kao što nije obavešten ni predsednik opštine Orahovac Milorad Šorić, niti iko od predstavnik Srba. Milorad Šorić, predsednik opštine kaže da je i on zatečen kao i građani, ali da će sazvati Skupštinu opštine Orahovac i pokušati da uputi protest KFOR-u zbog uklanjanja punkta.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017