Vesti

U Gračanici održana promocija knjige “Krstopolje” Ranka Đinovića

Nova knjiga Ranka Đinovića “Krstopolje” svečano je promovisana danas u konaku manastira Gračanica. Knjiga obuhvata zbirku pesama o životu i stradanju kosovskih Srba. Vladika Artemije kaže da je pesnik knjigom hteo da ukaže na naš krstonosni put na Kosovu i Metohiji i da su pesme "doživljene i preživljene rane, duhovne i telesne celoga našega naroda na KiM". "Simboličan naziv Krstopolje označava da je Kosovo obeleženo i okićeno krstovima. Knjiga je spomenik našega vremena i postradanja, ali i neuništivosti ovoga naroda koji ostaje na ovim prostorima, istrajava, krvari, podnosi rane i stradanja, ali opstaje i čeka svoje vaskrsenje", kazao je vladika Artemije. Govoreći o knjizi Ratko Popović, književnik iz Gračanice, kaže da ona svedoči o teškom usudu i stradanju srpskog naroda. “Ranko Đinović je na sebi svojstven način umeo da kaže i da svojim stihovima, koji su ubedljivi i jasni svima, pošalje poruku, pre svega onima koji zlo čine da to ne čine”, rekao je Popović. Pesnik Dragomir Kostić je na promociji knjige rekao da je u pitanju teška knjiga koja uliva veru svojim čitaocima. Autor Ranko Đinovic izjavio je KIM radiju da se, pišući knjigu, nije rukovodio samo Kosovom i Metohijom. "Krstopolje ne označava samo Kosovo i Metohiju, već svako mesto gde je prolivena srpska krv ili se pod zemljom gurnula srpska kost", objašnjava Đinović. On kaže da mu je želja bila da knjigu prvo promoviše u rodnoj Đakovici, ali kako to nije bilo mogue, prvi su se sa "Krstopoljem" susreli Srbi iz Orahovca i Velike Hoče.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017