Vesti

Mitrovica-protest: EULEX poslat da finansira vojsku Kosova

Srpsko Nacinalno Veće i predsednici opština sa severa Kosova osudili su na mitingu, održanom u severnom delu Kosovske Mitrovice, formiranje Kosovskih snaga bezbednosti i evidentiranje i carinjenje robe koje sprovodi EULEX na prelazima Jarinje i Brnjak. „UNMIK je demontiran a EULEX sprovodi sahranjen Ahtisarijev plan“, rekao je predsednik SNV-a Milan Ivanović. Ipak, on je pozvao na povratak UNMIK policije na sever pokrajine onako kako je dogovoreno po Rezoluciji 1244, istakavši da su međunarodne snage bezbednosti izašle iz svog mandata, a da se EULEX otvoreno stavio na stranu Albanaca. Ivanović je pred nekoliko hiljada okupljenih građana uputio poziv Skupštini Srbije da 17-og februara na godišnjicu samoproglašenja Kosova, zaseda u Kosovskoj Mitrovici i time demonstrira političku borbu za očuvanje pokrajine. Predsednik Opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić, istakao je da je EULEX poslat na prelaze Jarinje i Brnjak da bi prikupljanjem novca od carine finansirao vojsku Kosova. Sa današnjeg protesta upućen je apel državnim organima Srbije na jedinstvo, od Beograda se očekuje da raščisti sve nedoumice vezane za plan od šest tačaka, insistira se na poštovanju Rezolucije 1244 SB UN-a i traži povratak srpske vojske i policije u pokrajinu. Srbima širom Kosova upućen je zahtev da ne pristupaju bezbednosnim snagama Kosova. Sa današnjeg mitinga upućene su oštre optužbe na račun državnog sekretara za Kosovo i Metohiju, Olivera Ivanovića i potpredsednice SNV-a centralnog Kosova Rade Trajković za koje je rečeno da „šire propagandu koja nadmašuje Gebelsovu“. Milan Ivanović se javno zapitao da li Rada Trajković i Oliver Ivanović rade za CIA-u ili MOSAD pošto su Srbe sa severa optužili da bacaju bombe na svoje prijatelje vatrogasce tokom nedavnih nemira u Kosovskoj Mitrovici navodeći da je, „evidentno da oni za interese Srbije ne rade“. Saviša Ristić je uputio apel za što skorije ispunjenje njihovih zahteva najavljući da će se u protivnom „Srbi obrušiti na Brnjak i Jarinje“. Današnji miting završen je šetnjom do Okružnog i Opštinskog suda. Sve je završeno bez incidenata a na prilazima severnom delu Kosovske Mitrovice naročito na ibarskim mostovima bile su primetno pojačane snage EULEX-a i KPS policije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017