Vesti

U Plemetini se planira izgradnja mosta sa kapijama i katancima

Dok svuda u svetu mostovi spajaju ljude, na Kosovu i Metohiji osim poznatog mosta na Ibru koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice u planu je izgradnja još jednog čudnog mosta. U pitanju je most na reci Sitnici između srpskog sela Plemetine i albanskog Hamidije koji bi imao kapije koje bi se u šest ujutru otključavale, a u 18 uveče zaključavale. Preko noći most bi bio zatvoren. Potpredsednik SO Obilić Darko Jakovljević u izjavi za KIM radio je kazao da je KFOR sačinio protokol o izgradnji ovog mosta u kome se navodi da bi zbog bezbednosti most trebalo da ima kapiju ili rampu koja se zatvara i otvara u određeno vreme. “U protokolu je predviđeno da protokol moraju potpisata četiri osobe u slučaju da jedan od predstavnika ne stavi svoj potpis od svega toga neće biti ništa. Nama je predloženo da most u početku bude obezbeđivan od strane KFOR-a i da preko noći bude zatvoren, ” kaže Jakovljević. Predstavnik Plemetine Slobodan Vasić kaže da su se meštani ovog sela odrekli oko 300 hektara obradive zemlje koja se nalazi preko Sitnice i koju zbog svoje bezbednosti ne obrađuju. Najava za izgradnju mosta uopšte ih ne veseli, već im, kako kaže, stvara strepnju od mogućnosti novih problema. “Nama nikako ne bi odgovaralo da se most napravi. Oko 95 odsto zemlje pored obale je u vlasništvu ljudi iz Plemetine mi smo se odrekli te svoje zemlje, jer ne želimo da se bezbednosna situacija ponovo iskomplikuje. Mi smo imali dosta problema poslednjih nekoliko godina, sada se situacija malo stabilizovala, ali ako bi most bio napravljen to bi za selo predstavljalo novu opasnost, ” kaže Vasić. Vasić dodaje da su meštani Plemetine nekoliko puta podnosili različite peticije protiv izgradnje ovog mosta za čiju se izgradnju zalaže KFOR. “Predviđeno je da se napravi rampa s jedne i s druge strane i da tu od 6 do18 h, dok je most otvoren bude obezbeđenje koje će činiti KFOR ili KPS. Ključeve bi smo imali ja i predsednik Hamidije, most se ne bi otvarao bez saglasnosti obojice. Svi komandanti KFOR dolazili su i ubeđivali me da ja potpišem taj protokol i svi su odustali od toga, jer su iz razgovora sa mnom shvatili da bi izgradnja mosta ugrozila selo. Poslednji zamenik komandanta je najuporniji, dolazio je već četiri puta, poslednji put je čak rekao da taj most mora da se napravi. Ja sam im kazao, vi ste sila i vi to možete da napravite, ali bez naše saglasnosti, ja neću da potpisujem ništa. ” Problem oko ove ćuprije sa kapijom kao da je izronio iz prošlosti, a ona kako sada stvari stoje ne može biti sagrađena bez dozvole predstavnika srpskog i albanskog sela, komandira policijske stanice i predsednika opštine.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017