Vesti

KPS: U 2008. otkriveno 28 žrtava trgovine ljudima. Među njima i dve Srpkinje

Kosovska policija je prošle godine zabeležila 1. 077 slučajeva porodičnog nasilja i 28 slučajeva trgovine ljudima i uhapsila 98 osoba. Studija UN-a iz 2000 godine pokazala je da četvrtina žena na Kosovu trpi fizičko ili psihičko zlostavljanje a porucnik KPS policije Ramadan Ahmeti, koji radi pri odseku KPS za borbu protiv trgovine ljudima, izjavio je KIM radiju da je stanje danas bolje nego 2000. godine ali da Kosovo još daleko od rešavanja tog problema. ” Mi danas imamo specijalnu jedinicu koja je dobro obučena. No i pored toga naše statistike pokazuju da je na Kosovu zabeležen rast trgovine ljudima. Samo prošle godine otktili smo 28 žena, žrtava trgovine ljudima na Kosovu, a 16 od njih bile su sa Kosova zatim četiri Moldavke, dve Srpkinje iz Srbije i dve Bugarke”. On je KIM radiju potvrdio je je KPS policija u toku prošle godine zbog sumnje da su učestvovali u trgovini ljudima uhapsila i istražnom sudiji predala 98 osoba. Trgovina ljudima najviše cveta u većim gradovima Kosova, Prištini, Uroševcu, Đakovici, Kosovskoj Mitrovici i napominje da su u srpskim sredinama na Kosovu krivična dela trgovine ljudima retkost. Ahmeti kaže da KPS policija sa kolegama iz Srbije u rešavanju ovog problema sarađuje isključivo preko UNMIK-a. Kosovo je zajedno sa susednim delovima Balkana dugo bilo tranzitna tačka u međunarodnoj trgovini belim robljem uglavnom iz istočne Evrope. Međutim, iako pod međunarodnim protektoratom Kosovo je postalo i izvor I krajnje odredište žena silom oteranih u prostituciju. Prema pisanju mnogih zapadnih medija u unosnoj trgovini često učesvuju kosovski zvaničnici ali i bivši ratni komandanti OVK.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017