Vesti

Završen protest Srba na severu Kosova

Srbi sa severa Kosova blokirali su danas na sat vremena magistralne puteve Priština-Raška i Zubin Potok-Ribariće zbog, kako su saopštili, jednostranog dolaska EULEX-a na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje. Više stotina kosovskih Srba blikiralo je na sat vremena put u mestu Rudare, nadomak Zvečana, u znak protesta zbog pokušaja primene zakona i propisa nezavisne države Kosovo na severu pokrajine. Predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović, kaže da današnji protest predstavlja znak upozorenja da je za Srbe neprihvatljivo jednostrano delovanje EULEX-a na severu Kosova i formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga. On naglašava da Srbi sa severa pokrajine neće dozvoliti uspostavljanje carine između Kosova i države Srbije. “Ovo je samo upozorenje predstavnicima međunarodne zajednice da Srbi neće dozvoliti stvaranje granice između Kosova i države Srbije. Nedavni početak registracije robe koja ulazi iz Srbije na sever pokrajine od strane EULEX-a je prvi pokušaj stvaranja granice što je za nas neprihvatljivo”, rekao je Milović. Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga, Radenko Nedeljković, pozvao je predstavnike KFOR-a da se uzdrže od promocije Kosovskih bezbednosnih snaga u srpskim sredinama i da rade u okviru svog mandata zarad očuvanja trajnog mira na ovim prostorima. On je takođe pozvao građane da dođu na miran miting Srba koji će narednog utorka biti održan u severnom delu Kosovske Mitrovice izrazivši nadu da će poslanici Skupštine Srbije 17-og februara održati sednicu Skupštine Srbije u Kosovskoj Mitrovici. Predsednik opštine Leposavić, Jovan Miladinović, pozvao je državno rukovodstvo Srbije da podrži Srbe na Kosovu jer, kako je ocenio, jedino tako srpska zajenica može da sačuva ove prostore u okvirima granice Srbije. Okupljeni Srbi nosili su parole na kojima je pisalo “Ne granici sa Srbijom” I “Stop KBS-u”. Današnji protest kosovskih Srba protekao je mirno i bez incidenata, a na prelazima jer bilo stacionirano 20-ak vozila policije EULEX i KPS-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017