Vesti

A. Ivanko o pregovorima Beograda i Prištine: Nejasnoće oko nadležnosti međunarodnih organizacija

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer sastaće se sutra sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdioum i premijerom Tačijem, potvrdio je za KIM radio portparol misije Ujedinjenih nacija Aleksandar Ivanko. Prema Ivankovim rečima Zanijer će sa predsednikom i premijerom Kosova razgovarati o svojoj nedavnoj poseti Njujorku i susretu koji je imao sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem, kao i o nastavku procesa definisanog u šest tačaka, navedenih u novembarskom izveštaju Generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna. Ivanko kaže da će jedan od učesnika eventualnih razgovora, pored ostalih biti i predstavnici UN-a. “Neophodni su razgovori između međunarodnih aktera na Kosovu, kako bi bili sigurni ko se čime bavi, u smislu uputstava Generalnog sekretara. Jedan od učesnika eventualnih razgovora biće Ujedinjene nacije, ali će biti i drugih”, objašnjava Ivanko i dodaje da uloga UNMIK-a više nije ista kao pre. “UNMIK više nema raniju ulogu, jer se o pravosuđu, policiji i carini brine Euleks. No i pored toga, još uvek ima mnogo nejasnoća oko određenih nadležnosti međunarodnih organizacija na Kosovu”, istakao je porparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko. Iz Prištine se za sada nezvanično šalju poruke da će pregovori između Beograda i Prištine biti tehničke prirode i da se neće zadirati u politička i statusna pitanja.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017