Vesti

S. Borzanović iz Prištine osuđena na kaznu zatvora zbog prijave “lažnog uznemiravanja”

Snežana Borzanović iz Prištine osuđena je pred Opštinskim Sudom u ovom gradu na novčanu kaznu od 200 evra ili 17 dana zatvora zbog, kako se navodi u odluci Suda, “prijave lažnog uznemiravanja”. Snežana je policiji prijavila Albanca koji je zbog spora sa vozačem autobusa, koji je takođe Albanac, pretio da će baciti bombu na putnike koji se svakodnevno tim autobusom voze iz Prištine do obližnje Gračanice. “ Putovali smo za Gračanicu. I u Prištini autobus sa Srbima je zaustavljen zbog neke prepreke na putu. Ispostavilo se da je autobus zaustavio Albanac koji je sa našim vozačem imao neki raniji spor. Njih dvojica su počela da se svađaju na albanskom. Kada je sve završeno vozač nam je rekao da odmah idemo u policiju i prijavimo uznemiravanje jer je pretio da će baciti bombu na putnike”. Verujući vozaču autobusa Snežana je slučaj prijavila policiji koji je odmah predat Sudu. Nakon više od dve godine od incidenta Snežani je juče uručena presuda kojom se proglašava krivom za lažno uznemiravanje. “Nikada nisam pozvana na suđenje. Presuda mi je okačena na vratima. Ime mi je pogrešno napisano. Ja nemam odakle da platim i smatram da nisam kriva. Zato ću se žaliti svima. Ako treba neka me uhapse. Odležaću i zatvorsku kaznu ali Prištinu ne napuštam”, rekla je Snežana. Jednu od žalbi Snežana je danas uputila i Ombudsperonu na Kosovu Hiljmiju Jašariju. On je KIM radiju rekao da će narednih dana ispitati ceo slučaj I, ukoliko postoji osnova, žalbu predati nadležnom sudu. Jašari kaže da je na Kosovu veoma teško sarađivati sa sudstvom zbog korumpiranosti i jakog uticaja Vlade na mnoge slučajeve. “Čak i kada postoji zvanična odluka Suda koja je u saglasnosti sa Vladom Kosova postoje druge vrste pritisaka zbog kojih mnogi ljudi na Kosovu nisu u mogućnosti da ostavare svoja prava, a to je organizovani kriminal”, rekao je Jašari KIM radiiju. Ombudsperon na Kosovu navodi da se žalbe Srba iz Prištine uglavnom odnose na imovinska prava ali da nije retko da se vrše i pretnje i uznemiravanja preostalih Srba u ovom gradu. Snežana Borzanović prvi je povratnik u Prištinu koja se tu vratila 2000. godine. U svom stanu živi sama i već nekoliko puta bila je napadana i vređena. Kaže da joj najteže pada nemogućnost korišćenja maternjeg jezika ali je bez obzira na sve probleme odlučna da ostane u svom rodnom gradu.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017