Vesti

Dora Bakojani: Moja poseta Prištini ne predstavlja tiho priznavanje nezavisnosti

Ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani, posetila je danas Kosovo u svojstvu predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Ona se tokom boravka u Prištini susrela sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem. Bakojani je rekla da je cilj njene posete Prištini da promoviše mir i stabilnost na Balkanu kao i pružanje pomoći Kosovu u izgradnji demokratskog i multietničkog društva. Ona kaže da njena poseta ne predstavlja tiho priznavanje nezavisnosti Kosova. “Nema tihog priznavanja u diplomatiji. Veoma jasno sam rekla zašto sam došla ovde. Došla sam ovde kod komšija”. Ona je kazala da je priznavanje nezavisnosti Kosova odluka svake zemlje posebno, koje takvu odluku donose rukovodeći se nacionalnim interesima i uzimajući u obzir regionalnu stabilnost. "Ovo je odluka koju svaka zemlja donosi za sebe na osnovu iskustva i interesa koji ima. Ovo nas neće sprečiti da promovišemo stalne kontakte među ljudima. Bez obzira što nema legalnog priznavanja od strane Grčke, mi smo uspeli da nađemo neku vrstu dogovora priznavanjem kosovskih pasoša, koji će omogućiti bolju komunikaciju među ljudima", rekla je grčka ministarka spoljnih poslova, dodajući da Grčka doprinosi stabilizaciji regiona svojim učešćem u KFORU i EULEX-u i sledeći, kako je kazala politiku koja je veoma konstruktivna za ovaj region. Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači izjavili su nakon razgovora sa grčkom ministarkom spoljnih poslova da Kosovo nastavlja da pomaže svim zajednicama u cilju izgradnje multietničkog društva i regionalne stabilnosti.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017