Vesti

Srbi u opštini Gnjilane dobili struju posle devet dana

Srpskim selima u opštini Gnjilane posle devet dana, uključena je električna energija, saznaje KIM radio. Dogovor o uključenju struje postignut je na sastanku između predstavnika sedam sela u ovoj opštini sa predstavnicima kosovskih vlasti, među kojima je bila i ministarka energetike u Vladi Kosova Justina Široka Pulja. Načelnik Kosovskopomoravskog okruga Dragan Nikolić rekao je da su Srbi na sastanku, u selu Stanišor, zatražili od nadležnih da obezbede napajanje strujom srpskih sela u Kosovskom Pomoravlju i da su od Kosovske energetske korporacije i predstavnika kosovskih institucija obećali da će isporuka "početi u toku dana", što se i dogodilo danas u 14 sati. Nikolić je u izjavi za KIM radio kazao da su Srbi na tom sastanku jasno poručili da zbog lošeg ekonomskog položaja ne mogu platiti struju koja je utrošena od 1999. godine do danas i predložili da Republika Srbija isporučuje struju kao naknadu. “Pitali smo gospođu Pulju da li bi oni kao kosovsko ministarstvo energetike i KEK prihvatili isporuku struje od našeg Elektroprivrednog sistema kako bi se na taj način kompenzirala utrošena električna energija za Kosovske Srbe i ona je u dva navrata pozitivno odgovorila i rekla da je spremna da prihvati električnu energiju iz Srbije, kako bi snabdevanje kasnije bilo redovno. ” Vlasti republike Srbije su prethodnih godina viš puta predlagali pomoć u isporuci struje za kosovske Srbe, međutim sve do sada kosovske vlasti nisu prihvatale taj predlog. Načelnik kosovskopomoravskog okruga kaže da je ovo novost i da očekuje da će biti odgovora od resornog ministarstva Republike Srbije i da će se dogovor sa kosovskim vlastima postići u naredna dva dana. Na današnjem sastanku predstavnika srpskih sela u opštini Gnjilane i kosovskih vlasti, među kojima je bio i ministar za zajednice i povratak Saša Rašić, dogovoren je i naredni susret koji bi se održao u ponedeljak i na kome bi se govorilo o porblemu električne energije u srpskim sredinama u Kosovskom pomoravlju.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017