Vesti

K. Pomoravlje: Osmi dan bez struje. Srbi blokirali put Gnjilane - Novo Brdo

Oko stotinak Srba iz sela Gornje Kusce i Stanišor u Gnjilanskoj opštini danas su blokirali put Gnjilane - Novo Brdo. Glavni razlog za blokadu puta je taj što im je od ponedeljka isključena elektricna energija, pa nemaju struju već osam dana, a na ovaj način žele da ukažu na alarmantno stanje u ovim selima. Predsednik opštine Gnjilane, Petar Aksić kazao je za KIM radio da su meštani nakon neuspelog sastanka sa predstavnicima Kosovske Elektrokorporacije i američke ambasade, blokirali put iskazavši na taj način revolt jer već osmi dan nemaju struju, ali ni vodu kojom se snabdevaju iz hidrofora. “Očigledno je da se vrši pritisak na srpsku zajednicu kako bi se preostalo srpsko stanovništvo proteralo sa ovih prostora. Međutim, naš stav je da se izborimo za svoja prava i ostanemo na ovim prostorima”, dodaje Aksic. Kosovska Elektroenergetska korporacija isključila je struju ovim selima zbog neizmirenih računa, a iz KEK-a poručuju da je uslov za ponovno priključenje struje da svako domaćinstvo potpiše ugovore kojima se zahteva isplata dugovanja, a koja iznosi po nekoliko hiljada evra. Predsednik mesne zajednice sela Gornje Kusce, Ranko Makić kaže da ponuđene ugovore meštani neće potpisati. On se pita zašto se Albancima ne isključuje struja „Preko 70% Albanaca ne plaća stuju. Škola, Dom zdravlja, Opština ostali su bez struje i vode. U dva slučaja zabeležena je pojava žutice. Hrana u zamrzivačima je pokvarena, a juče smo ostali i bez telefonskog signala”, naveo je Makić. Sa današnjeg protesnog skupa upućen je apel Vladi Srbije, privremenim institucijama na Kosovu i međunarodnoj zajednici da se ovaj problem što pre reši, jer zbog višednevnih isključenja električne energije srpskim domaćinstvima u Kosovskom Pomoravlja preti humanitarna katastrofa, a sve škole i ambulante, zbog nestašice vode i grejanja biće prinuđene da prekinu rad. Srbi iz ovih sela poručuju da će nastaviti sa protestima.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017