Vesti

Nastavljena blokada zgrade Opštine Obilić

U Plemetini je danas, drugi dan za redom, nastavljen protest meštana koji su blokadom zgrade Opštine Obilić želeli da pokažu nezadovoljstvo radom opštinskog rukovodstva. Štrajkači tvrde da je poslednji povod za protest bio prijem novih radnika u predškolsku utanovu „Kosovski Božur“. Po rečima jednog od organizatora protesta, Zorana Živića, 14 radnika primljeno je u radni odnos nelegitimno. “Protestvujemo zbog načina na koji su primljeni radnici u vaspitno-obrazovnu ustanovu “Kosovski božur”. Rukovodstvo je zaposlilo svoje najbliže rođake. Nisu gledali socijalnu kartu, kvalifikacije, jer to za njih nije bitno samo je bitno da su u rodbinskoj vezi”, kaže Živić. Direktor obdaništa „Kosovki božur“, Stojan Kovačević, izjavio je KIM radiju da već dva dana on i njegovi radnici zbog blokade Opštine i obdaništa nisu u mogućnosti da dođu na svoja radna mesta i tvrdi da konkurs i prijem novih radnika nije glavni razlog protesta već smena rukovodstva opštine i direktora javnih preduzeća. “Raspisan je bio konkurs za radna mesta, a oni su konkurs samo zloupotrebili kao razlog za štrajk. Pravi razlog je sasvim drugi, a to je smena direktora javnih preduzeća. Oni su organizatori štrajka”, kazao je Kovačević. Bivši direktor JKP Opštine Obilić, Slaviša Jakovljević, za KIM radio tvrdi da iza protesta ne stoje bivši direktori već meštani koji su se samoorganizovali protiv prijema radnika bez ikakve kategorizacije. “Ovog puta javno preduzeće nema ništa sa tim”, rekao je Jakovljević. U protestu je nekoliko desetina meštana koji tvrde da neće odustati od blokade dok se ne utvrdi na koji način i po kom osnovu se vrši prijem novih radnika. Ovo je druga blokada Opštine u poslednja dva meseca. Početkom decembra radnici JKP blokirali su rad Opštine Obilić nezadovoljni smenom njihovog direktora. Od protesta se odustalo posle posete ministra Gorana Bogdanovića koji je poručio da se na taj način ne mogu rešavati problemi i da će Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pokušati da reši sve sporove u radu lokalnih samouprava u Pokrajini.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017