Vesti

Gračanica: Raseljeni u kontejnerima bez ogreva na-15 stepeni

“Smrzavamo se. Imamo samo dvoje ili troje ćebadi. Struje skoro da nema”. Ovako sedmu zimu u kontejnerskom naselju “Padalište” u Gračanici opisuje Srećko Bojković iz Prištine koji tu živi sa dvoje dece i suprugom. U izjavi KIM radiju Bojković svedoči da je ovo najteža zima od kako živi u kontejneru jer dva metra ogreva, koje im je poklonio Crveni krst, nije dovoljno da se sa decom prezimi. Pored ogreva nedostaje i hrana. Kontejnersko naselje u Gračanici, gde već desetu godinu u uslovima neprimerenim savremenoj civilizaciji, živi desetak raseljenih porodica retko ko posećuje. Čak i visoki državnici Vlade i predsedništva Srbije nisu do sada obišli ove ljude koji su se spletom ratnih dešavanja našli u kontejnerima koje je raseljenima poklonila ruska Vlada. Danas su se dece iz kontejnerkog naselja koje se nalazi nedaleko od Osnovne škole u Gračanici setili američki marinci koji su im u pratnji Deda Mraza podelili igračake. “ Mi ne donosimo samo igračke, bili smo uključeni i u neke druge humanitarne aktivnosti. Pokušavamo da pomognemo onoliko koliko možemo svim zajednicama”, rekao je marinac Emilio Lopez nakon podele poklona deci. Po rečima Bojkovića svaka pomoć je dobrodošla no ipak, kako kaže, deca se raduju svakoj sitnici ali je bitnije da posle igre mogu da se ugreju i nahrane. Ulamović Ljiljana je iz Đakovice i u kontejneru već tri godine živi sa sinom i snajom. Najteže joj pada što nisu u mogućnosti da se negde zaposle i sami sebi obezbede egzistenciju već moraju da čekaju na jedan odbrok dnevno koji dobijaju iz Crvenog krsta. ”Od tog kazana živimo i nemamo kome da se žalimo. Ja samo neznam šta da radimo, da pljačkamo, da krademo. E nećemo. Sedimo tako ćutimo, trpimo i čekamo neku pomoć. Ovo vam je kao konzerva, čim se ugasi šporet ohladi se i onda se smrzavamo cele noći a struje gotovo da nema“, kaže Ljiljana. Pored ovog kontejnerskog naselja na “Padalištu”, u Gračanici se nalazi još jedno u krugu “Voćara” gde živi dvadesetak porodica među kojima ima i nekoliko dece.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017