Vesti

Na Kosovu i Metohiji na snazi restrikcije struje i po nekoliko sati

Dok u Srbiji postoji strah od restrikcija struje i problema sa grejanjem na Kosovu i Metohiji redovne restrikcije električne energije traju već deset godina, a sa prvim hladnim danima na snagu stupa pooštren režim sa čak i po nekoliko sati bez struje. Najgore stanje sa strujom je u Gračanici, ima dana kada se uopšte ne zna na koliko sati idu isključenja, a nisu retki ni oni dani kada struje više nema nego što ima. Jovica Mladenović je raseljeno lice iz Obilića, živi u Gračanici, kaže da je u zimskim danima najveći problem kako nabaviti ogrev. “Struje više nema, nego što ima, a na grejanju se ne može štedeti. Hladno je šporet mora da se loži. Imam troje dece i ne mogu ih držati u hladnoj sobi. Struje nema, na grejalicu se ne može računati, ako i zima ovako nastavi, jako je hladno ne znam hoćemo li imati drva do kraja. ” Nadležni u Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji kažu da problem nastaje zbog slabih prenosnih mreža, a kao dodatni razlog navode i neplaćanje sruje od strane srpske zajednice, iako ovde Srbi čine minimum od ukupne populacije. Portparol KEK-a Viktor Bužoljaj je u izjavi za KIM radio kazao da je kapacitet postojeće mreže slabiji od trenutne potrošnje. “Trenutno je velika potrošnja električne energije, jer su jako niske temperature. Trenutna potrošnja je 1100 MV, a kapacitet prenosne mreže dostiže do 930 MV. Ranije je tehnologija koju imamo bila novija i zato je snabdevanje bilo bolje, sada je sve to lošije jer je zastarelo. ” Radnici srpske nacionalnosti koji su radili u Termoelektrani u Obiliću od 99. godine ne idu na posao i u njihovoj nadležnosti su samo manji kvarovi koji se dešavaju na mrežama u srpskim sredinama. U predstavništvu EPS-a u Gračanici, danas nije bilo onih koji su mogli da daju izjavu novinarima, kako kažu, šefovi su odsutni zbog praznika.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017