Vesti

Demolirana i opljačkana crkva u Livađu

U selu Livađe kod Lipljana sinoc je opljačkana i demolirana Crkva sv. Grigorija Bogoslova, saznaje KIM radio. Sveštenik Svetislav Trajković izjavio je KIM radiju da je jutros oko sedam časova, kada je stigao u crkvu kako bi drugog dana Božića, po tradiciji obavio službu zatekao otvorenu crkvu i u njoj stravičan prizor. „Ikone su bile razbacane, a iz crkve je nestalo nešto novca i crkvenih stvari", rekao je sveštenik Svetislav Trajković. Prema njegovim rečima, iz crkve su nestala dva pozlaćena svećnjaka, pozlaćeni krst a iz pomoćne prostorije ukradeni su šporet na drva, električna grejalica i dosta tanjira. Vest o pljačkanju i demoliranju crkve potvrdila je i KPS policija. Portparol KPS-a, Veton Eljšani, kaže da je vrednost ukradenih stvari oko 150 evra. On dodaje da je policija izašla na lice mesta, ali da se još uvek traga za počiniocima. U poslednja dva meseca opljačkano je i demolirano nekoliko pravoslavnih crkava na Kosovu i to mahom u Kosovskom Pomoravlju. Najčešće se iz crkava krade novac i vredne crkvene stvari. "Ovo je još jedan u nizu napada na srpske svetinje koji ukazuje koliko je versko i kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji ugroženo", navodi se u saopštenju Eparhije raško prizrenske.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017