Vesti

U hramu Sv. Save u južnom delu K. Mitrovice služena Božićna liturgija

Par stotina pravoslavnih vernika prisustvovalo je danas Božićnoj liturgiji u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Protojrej Milija Arsović uputio je poruku svim vernicima koji slave današnji dan da Božić uvek dočekaju u slozi, jedinstvu i miru. Protojerej Arsović je naglasio da je obaveza sveštenstva i građana Kosovske Mitrovice na današnji dan bila okupljanje u hramu Sv. Save i unošenje badnjaka. “Punih 116 godina naši dedovi, pradedovi, naši sveštenici skupljali su se u ovom hramu i služili zajedno sa svojim narodom u ovome hramu. Iako je zgarište ovo je naše sveto mesto, ovo je naš stari sveti hram i dokle god smo tu, a daće gospod Bog da budemo mnogo godina uvek ćemo ovde dolaziti i ako da gospod Bog i obnoviti ovaj hram i ovde slaviti, rođenje Hrista i svaki praznik. ” Dragan Dimitrijević je jedan od mnogobrojnih vernika koji je danas prisustvovao Božićnoj liturgiji u hramu Sv. Save. “Dolazim iz Pančeva, svake godine sam u Kosovskoj Mitrovici i ovde je najlepši Božić na svetu. Ovo je moj rodni grad, ovo je crkva u kojoj su kršteni moji dedovi, pradedovi tako da su u pitanju posebne emocije i doživljaj je neponovljiv. ” Slobodanka Nojić kaže da proslavljanje Božića u hramu Sv. Save sa sobom nosi posebnu emociju i setu. “Smogli smo snage, bez obzira na sve da danas dođemo ovde. Došli smo da posetimo ovaj naš prelepi hram Svetoga Save, i da gospoda Isusa Hrista zamolimo da nam pomogne da nas spase, da nas izbavi iz ovih teških vremena. ” Vernici su do hrama Sv. Save, koji je spaljen u martovskom nasilju 2004. godine, stigli uz jaku pratnju Kosovske policijske službe i EULEX policije. Incidenata nije bilo.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017