Vesti

Gračanica:Uz Božićnu liturgiju nekoliko stotina vernika pomolilo se za mir i bolji i sigurniji život

Liturgiju u manastiru Gračanica pred oko nekoliko stotina vernika služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko metohijski Artemije uz sasluženje sveštenstva i monaštva ove eparhije. Nakon liturgije vladika je okupljenim vernicima rečima “Hristos se rodi - vaistinu se rodi” čestitao praznik i pročitao poslanicu patrijarha Pavla. Želje vernika su I ovog Božića, kao i prethodnih godina uglavnom iste, svi su se molili za mir i bolji i sigurniji život. “Nikola Stošević je raseljeno lice iz Prištine, živi u Gračanici, njegova želja je da život na Kosovu ubuduće bude bolji i bezbedniji. “Molio sam se da nam Bog da dobro, da više ne bude loše kao do sada. Tragika srpskog naroda nas prati i možda će još dugo da traje, jer nesloga u našem narodu to još više ubrzava”. Aksić Slobodan iz Gračanice je danas poželeo da svetom zavlada mir i da u skladu sa drevnim predanjem danas zaboravimo sve loše i jedni drugima oprostimo. “Važno je da mir vlada svetom, da ljudi žive sa Bogom u sebi. Moramo da živimo jedni pored drugih u miru. Danas je dan praštanja, iskoristimo to i oprostimo jedni drugima. Zaboravimo prošlost i okrenemo se budućnosti, jer dolaze teška vremena, a ona su ujedno i iskušenja za sve nas. Treba konačno čovek da bude onakav kakav je Bogom dat prost i pošten”, kazao je Aksić. Novica Dimitrijević kaže da je Srbima na Kosovu u ovim teškim vremenima najpotrebnija sloga. “Milio sam se za spasenje srpskog naroda, za mir i slogu. Apelovao bih na sve da se okrenu Bogu, da zaborave na loše stvari koje su se dešavali i da na taj način pronađu mir u svojoj duši. ” Za vreme liturgije u Gračanici je bilo primetno prisustvo manjeg broja vojnika Kfora. Sve je proteklo mirno i bez incidenata.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017