Vesti

Danas je Božić. U pravoslavnim hramovima na Kosovu služe se praznične liturgije

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Rođenje Hristovo, Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Božić proslavljaju i Ruska pravoslavna crkva, Sveta gora i Jerusalimska patrijaršija, koje vreme određuju prema Julijanskom kalendaru. Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Na Božić u kuću dolazi i položajnik, koji ukućanima poželi sreću, zdravlje i napredak. U većini pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji danas će se služiti praznična liturgija povodom Božića, a centralna proslava najvećeg pravoslavnog praznika je u Gračanici. Sinoć je u porti ovog manastira proslavljeno Badnje. Večernje je služio vladika raško-prizrenski Artemije, a odmah zatim je u prisustvu nekoliko stotina vernika obavljeno tradicionalno iznošenje i paljenje Badnjaka. Seća i paljenje Badnjaka organizovano je i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji a sve je proteklo bez incidenata. Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija obeleženo Badnje veče. Zbog prethodnih incidenata, situacija je nešto napetija i meštani praznike provode uglavnom u svojim kućama.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017