Vesti

Vladika Artemije: Očekujemo da se nastavi proces duhovne obnove

Uslovi u kojima danas dočekujemo i slavimo Božić na Kosovu i Metohiji uveliko se razlikuju od uslova u kojima se taj praznik dočekuje u bilo kojem drugom delu Srbije, ocenio je u Božićnoj poslanici vladika raško-prizrenski Artemije i ukazao na tešku bezbednosnu situaciju i "getoistički način" života Srba u pokrajini. Artemije se založio za otrežnjenje srpskog naroda i ukazao na "nevolje i stradanje Srba i srpskih svetinja na Kosovu I Metohiji, koje traje već deset godina, i koje je dobilo zastrašujuće razmere". "Ipak, sada pred Božić, mislimo da je najpotrebnije da se kako predstavnici vlasti, tako i sav narod u celini, vratimo Bogu i sebi, da počnemo da mislimo na narod i državu kao na celinu, da prestanu međusobne deobe i satiranja, da ozdravi duh i moral u nama", poručio je Artemije. "Onda će se naći rešenje za sva naša pitanja i probleme, pa i za problem Kosova i Metohije", dodao je Artemije i naglasio da je "Kosovo za Srbiju i srpski narod ono što je srce u čoveku". "Kada se izvadi srce, čoveka više nema, kada bi, ne daj Bože, izgubili Kosovo, prihvatili i priznali njegovo odvajanje od Srbije, Srbije više ne bi bilo, pa ni nas Srba", upozorio je Artemije. Prema njegovim rečima, "Kosovo je naš neotuđivi indetitet, naša lična karta, bez koje ne bismo bili prepoznatljivi". "Stoga očekujemo da se nastavi proces duhovne obnove, da ova vlast učini ono što prošla nije uspela, a to je da stvori i definiše jasno državni i nacionalni interes kada je Kosovo i Metohija u pitanju", istakao je Artemije. On smatra da bi rešavanju tog pitanja trebalo pristupiti "jedinstveno, državnički i odgovorno, a ne partijski, stranački i sebično, kao što je, nažalost, do sada najčešće činjeno". "Od međunarodne zajednice očekujemo doslednije zalaganje za sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i bespristrasni odnos prema svim žiteljima Kosova I Metohije, naročito kada je u pitanju povratak prognanih lica i poštovanje osnovnih ljudskih prava", zaključio je Artemije u božićnoj poslanici.



Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017