Vesti

Zdravlje, mir i bezbednost božićne poruke Srba sa KiM

Na Kosovu sve je u znaku pripreme za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. I ove godine na centralnom Kosovu organizovana je seča Badnjaka. Sneg, koji je poslednjih dana padao, i hladno vreme nije omelo više stotina meštana Gračanice i okolnih sela da uz muziku i pesmu tradicionalno po deveti put seku Badnjake u blizini Gračaničkog jezera, uz obezbeđene KPS policije i KFOR-a. Za većinu kosovskih Srba mir, sloboda i zdravlje najveće su božićne želje. Nebojša Milić iz Obilića jutros je sa svojim sinovima došao u seču banjaka i u izjavi KIM radiju čestitao Božić svim pravoslanim hrišćanima, a posebno raseljenima uz želje da se što pre vrate svojim domovima. “Nasilja da nestanu, da zavlada mir i sloboda. Čoveku je najbolje kad ima zdravlje, ali kada nema slobode ni zdravlje nema cenu”, kaže Nebojsa koji je napustio svoj dom u Obiliću tokom martovskih nereda 2004. godine i sada kao raseljeno lice živi u Čaglavici. Zoran Nikolić Iz Lapljeg Sela kaže da je očuvanje tradicije vekovima pratilo pravoslavce i da će bez obzira na težak život Srba na Kosovu Božić biti proslavljen kako pravoslavna vera i nalaže. Srbima na centralnom Kosovu omogućeno je tokom celog dana da badnjake seku sa desne strane magistralnog puta Priština - Gnjilane od početka jezera do Androvačkog mosta, kao i sa leve strane kod mesta Ploče. Badnji dan na centralnom Kosovu protiče bez incidenata. Centralna proslava Badnjeg dana i večeri, koji najavljuju Božić, na Kosovu i Metohiji biće održana danas u manastiru Gačanica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017