Vesti

Danas je Badnji dan

Danas je Badnji dan, dan koji prethodi Božiću, najradosnijem hrišćanskom prazniku. Obeležava se paljenjem badnjaka i svečanom večerom koja je, prema predanju, posvećena sećanju na pretke. Od ranih jutarnjih sati Srbi centralnog Kosova seku badnjake u šumi kod Gračaničkog jezera. Na ulicama su automobili, na kojima su badnjaci. Uz sirene najavljuju sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik Božić. Dan protiče mirno uz sirene, petarde i muziku iz automobila. Centralna proslava Badnjeg dana i večeri na Kosovu i Metohiji biće održana u manastiru Gračanici, na centralnom Kosovu. Nakon toga u Porti će biti zapaljen badnjak. Služba u Gračanici počeće u 16. 30 časova, posle čega će u porti manastira biti zapaljen badnjak. I u ostalim delovima Kosova i Metohije biće proslavljen Badnji dan osvećenjem i paljenjem badnjaka.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017