Vesti

SNV od KFOR-a zatražilo bolju bezbednost za Srbe

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova apelovali su danas na građane Kosovske Mitrovice da ne odgovaraju na eventualno nove provokacije i da ostanu mirni. Oni su pozvali KFOR i državu Srbiju da urade nešto kako bi zaštitili Srbe od sve učestalijih incidenata. Predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici da će i dalje biti provokacija usmerenih prema srpskoj zajednici ali da građani treba da ostanu mirni. “Mi sa naše strane treba da uradimo sve što je moguće, da pozovemo KFOR i UNMIK da oni urade ono što je do njih, da obezbede ovde sigurnost, da postave punktove na pravim mestima, na linijama etničkog razdvajanja. Da pozovemo naše vlasti, Beograd da se reaguje jedinstveno i da svi zajedno sa lokalnim, regionalnim predstavnicima vlasti, predstavnicima naroda damo naš doprinos smirivanju situacije. ” Na današnjoj konferenciji bio je prisutan i Bato Đorđević, jedan od dvojice Srba koje su sinoć u naselju Bošnjačka Mahala, pretukli Albanci. On je kazao da se incident dogodio u neposrednoj blizini punkta Kfora, čiji su vojnici posmatrali šta se događa. “Pošao sam kući, ali automobil mi je stao. U tom trenutku prišao mi je mladić koji me je nešto pitao na engleskom, a nakon toga sa grupom ljudi koja je tu bila govorio je na albanskom. Počeli su da udaraju palicama po automobilu, mene su izvukli iz kola i udarali palicom po glavi, udarali su me svuda gde su stigli. Ležao sam na 10-15 metara od kamiona Kfora na kome su bili vojnici, koji nisu reagovali", kazao je on. Đorđević je dodao da je jedan od vojnika kada se sve završilo prišao do njega. konstatovao da je živ, da bi potom naišla patrola Kosovske policije, koja ga je odvezla do bolnice. On je kazao da je na svoj lični zahtev tražio da bude pušten na kućno lečenje jer strahuje da mu u kući supruga i deca budu sami. Predsednik SNV Kosovske Mitrovice Nebojša Jović osudio je napad na novinarsku ekipu TV "Most" koji se dogodio u petek veče u severnom delu Mitrovice. U neredima koji su u petak veče izbili u severnom delu Mitrovice pored šest vatrogasaca povređeni su novinar Mirjana Nedeljković i snimatelj Dejan Tanasijević.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017