Vesti

Srbi u secu badnjaka uz pratnju KPS-a i KFOR-a

Sutra je Badnji dan, dan koji prethodi Božiću, najradosnijem hrišćanskom prazniku. Obeležava se paljenjem badnjaka i svečanom večerom koja je, prema predanju, posvećena sećanju na pretke. Najavljeno je da će Srbi na severu Kosova od ranih jutarnjih sati seći badnjake, a tokom celog dana to mogu da urade i oni pravoslavni vernici koji žive na centralnom Kosovu, potvrđeno je KIM radiju u policijskoj stanici u Gračanici. Meštanima Gračanice i okolnih sela biće tokom celog dana obezbeđena pratnja Kosovske policije i Kfora, u blizini Gračaničkog jezera. To im je i ove godine omoguceno sa desne strane magistralnog puta Priština - Gnjilane od početka jezera do Androvačkog mosta, kao i sa leve strane kod mesta Ploče. Centralna proslava Badnjeg dana i večeri, koji najavljuju Božić, na Kosovu i Metohiji biće održana u manastiru Gačanica. Služba povodom Badnje večeri u manastiru Gračanica počeće u 16. 30 sati nakon čega će u porti manastira biti zapaljen badnjak. I u ostalim delovima Kosova biće proslavljen Badnji dan osvećenjem i paljenjem badnjaka. I metohijski Srbi dočekuju Božić u veoma teškim uslovima, kao i predhodnih godina. Većina njih seču Badnjaka obavlja danas u ataru sela bez prisustva policije i Kfora, a kako KIM radio saznaje sve protiče bez incidenta. I ove, kao i ranijih godina, kosovski Srbi Božić dočekuju pod veoma pooštrenim režimom redukcija električne energije. Struja se u većini srpskih, ali i većeg broja albanskih mesta isključuje bez ikakvog reda i najave, pa je nema i po 5 sati neprekidno. Badnji dan je porodični praznik i obelezava se u krugu porodice. Večera se služi na slami da podseti na Hristovo rođenje. Uvek je posna, ali bogata. Hrišćani veruju se da je Badnji dan dobra prilika za pomirenje i prevazilaženje nesporazuma iz prethodne godine.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017