Vesti

KPS od Srba traži pasoše prilikom prelaska administrativne linije sa Srbijom

Pripradnici Kosovske policijske službe na administrativnom prelazu Bela zemlja kod Kosovske Kamenice zahtevali su tokom jučerašnjeg dana od Srba koji prelaze iz Srbije na Kosovo i obratno da pokažu pasoše, saznaje KIM radio. Kako nam je potvrdio Jovan Simić novinar televizije Puls iz Šilova, sinoć su ga predstavnici KPS-a upozorili da ubuduće nosi pasoš prilikom prelaska ovog punkta, rekavši da je tu odluku donela Skupština Kosova. “Nakon dužeg natezanja policajac se predstavio i rekao da se zove Besnik, da on samo radi svoj posao i da je takvu naredbu dobio od nadležnih u KPS-u. U međuvremenu video sam prijatelja koji radi u Kosovskoj policiji na tom punktu, zove se Isa Tači i on mi je potvrdio da od sutra svi punoletni građani Kosova moraju sa sobom imati pasoše prilikom prelaska granice zbog neke nove evidencije”. Simić kaže da je neprijatnost koju je doživeo prilikom prelaska administrativne linije uticala da se oseća kao čovek koji živi u tuđoj zemlji. “U istom mometnu pomisliš da se tvoja kuća I sve tvoje nalazi preko granice i da si stranac u svojoj zemlji”. Simić kaže da je tokom jutra kontaktirao portparola KPS-a za region Kosovskog pomoravlja Ismeta Hašanija i da mu je on preneo zvaničnu izjavu iz štaba KPS-a u Prištini da je Skupština Kosova usvojila Zakon o putim ispravama kojim je predviđeno da je prilikom prelaska granice potreban pasoš, ali da Zakon još uvek nije stupio na snagu i da čeka potpisivanje predsednika Skupštine. Međutim, portparol KPS-a Veton Eljšani kaže za KIM radio da Skupština Kosova nije usvojila takav Zakon a da jeste Kosovska policijska služba bi to znala prva. “Ukoliko Vlada Kosova donese takvu odluku o tome će javnost biti obaveštena preko medija dva ili tri meseca ranije”, kaže Eljšani. On je kazao da ukoliko neki policajac na prelazu traži pasoš od bilo kog građanina Kosova, da je taj građanin dužan da ga prijavi u prvu policijsku stanicu. “Možda taj policajac jednostavno ne zna proceduru prema kojoj se radi i mi ćemo ga sigurno naučiti kako treba da postupa. Ima puno policajaca koji mogu da pogreše, ali zato mi zahtevamo od građana da prijave policiji”. Ekipa Radio Klokota je juče takođe zaustavljena na prelazu Bela zemlja, a urednik Nikola Stolić je insistirao da mu policajci objasne na osnovu koje uredbe se od Srba traže pasoši na prelazima.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017