Vesti

SNV KiM protiv odbacivanja principa rada UNMIK administracije u sudstvu

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije osuđuje pritisak koji privremene institucije u Pokrajini vrše na pravosudna odeljenja u srpskim sredinama da odbace dosadašnji princip rada za koji je bila nadležna UNMIK administracija i da dalje delovanje nastave na osnovu nelegalnog Ustava Kosova samoproklamovane Republike Kosovo. “Takav pristup albanskih institucija je apsolutno neprihvatljiv za Srbe u Pokrajini, posebno, ako se zna da se insistira na tome da se važeći UNMIK pečati zamene i uvedu novi sa oznakom samoproglašene države Kosovo, a na taj način, mimo međunarodnog prava i volje Srba u Pokrajini implementira kvazi realnost na Kosovu i Metohiji, ” kaže se u saopštenju. Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije u svom saopštenju podseća međunarodnu javnost da je ovakav način delovanja privremenih institucija u Pokrajini suprotan Rezoluciji 1244 SB UN i da insistiranje kosovskih institucija da se pravosuđe u srpskim sredinama po svaku cenu uvuče u pravosudni sistem Republike Kosovo nije u skladu sa sa zvaničnim saopštenjem GS UN Ban Ki Muna i šest tačaka, po kojima ta nadležnost pripada misiji Euleks u Pokrajini. “Danas, kada se obeležava Međunarodni dan prava, SNV KiM podseća međunarodnu zajednicu da su prava Srba u Pokrajini apsolutno uskraćena, gotovo u svim domenima i traži od međunarodne zajednice da hitno reaguje po ovom pitanju i ne dozvoli da se mimo međunarodno donetih dokumenata o Kosovu i Metohiji i međunarodnog prava vrši ovakav pritisak na Srbe i zaposlene u pravosuđu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. ” Od zvaničnog Beograda SNV KiM zahteva da u dogovoru sa međunarodnom zajednicom, a sada i misijom Euleksa u Pokrajini pokrene rešavanje nagomilanih problema na Kosovu I Metohiji, među njima i problem pravosuđa, koji je, kako je navedeno, od vitalnog interesa za ostvarivanje i onako ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018