Vesti

Misija EULEX i u Kosovskom Pomoravlju

Misija EULEX danas je zvanično počela svoj mandat i u Kosovskom Pomoravlju. Portparol KPS-a za gnjilanski region Ismet Hašani izjavio je za Klokot radio da je 34 pripadnika ove misije jutros stiglo u ovaj region. “34 pripadnika EULEX misije, koji su i ranije bili prisutni u ovom regionu, danas je zvanično počelo da radi u gnjilanskom regionu. Raspoređivanje misije protiče bez ikakvih problema i za sada nije bilo incidenata u vezi raspoređivanje EULEX-a”, potvrdio je Hašani. Međutim, pripadnici srpske zajednice u Pomoravlju i njihovi politički predstavnici su po pitanju raspoređivanja misije EULEX skeptični. Vesna Jovanović, jedna od lidera Srba u ovom kraju, kaže da su o raspoređivanju EULEX-a čuli preko lokalnih sredstava informisanja, napominjući da nemaju konkretne podatke o tome gde će se ova misija rasporediti. “Srbi u Kosovskom Pomoravlju drugačije gledaju na raspoređivanje EULEX-a u odnosu na Srbe sa severa, zbog toga što smo u slabijem položaju nego što je to severni deo. Mi ćemo pružiti ruku EULEX-u, i naša dalja saradnja zavisiće isključivo od onoga šta oni implementiraju”, rekla je Jovanović.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018