Vesti

Raspoređivanje EULEX-a protiče bez problema

Misija EULEX-a danas započinje svoj mandat na Kosovu. Prva grupa policajaca i sudija stigla je rano jutros na severu Kosova gde su najpre ušli u zgradu Opštinskog i Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici. Na prelaze Brnjak i Jarinje oko 8 i 30 sati stigli su pripadnici pogranične policije misije EULEX-a. Pripadnici francuske žandarmerije, stacionirani su ispred zgrade Suda kao i na glavnoj kapiji policijske stanice u severnom delu Mitrovice. Pukovnik francuske žandarmerije Masio Erve rekao je novinarima ispred zgrade suda da ne očekuje nikakve probleme u raspoređivanju misije na severu Kosova. Portparol KPS policije u Prištini, Arber Beka, potvrdio je KIM radiju da je jutros počelo raspoređivanje pripadnika EULEX-a i u regionu Prištine. “Prva grupa članova misije EULEX-a stigla je oko 10 sati u Gračanicu gde su raspoređeni za rad u ovdašnjoj policijskoj stanici. Dobrodošlicu policiji EULEX-a poželeo je komandir policijske stanice Nebojša Popović”, rekao je Beka KIM radiju. Na celokupnoj teritoriji Kosova rasporediće se 1. 400 pripadnika misije, a za nekoliko meseci, kada misija postane operativno sposobna, činiće je 1. 900 međunarodnih pripadnika i 1. 100 pripadnika lokalnog osoblja. Budžet Euleksa u prvih 16 meseci iznosi 205 miliona evra, i to je najveća civilna misija koja se sprovodi pod pokroviteljstvom EU. Raspoređivanje EULEX-a za sada protiče bez problema. Inače u Prištini je u toku sastanak predsednika i premijera Kosova, Fatmira Sejdijua i Hašima Tačija sa šefom EULEX-a Iv De Kermabonom.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018