Vesti

A. Alija: Nastavnici i noću čuvaju školu u Brodu. Ministarstvo prosvete ne nudi rešenje

Nastavnici i učenici na Gori koji poštuju plan i program ministarstva prosvete Republike Srbije suočavaju se sa velikim problemima. Već nekoliko dana desetak nastavnika osnovne škole u Brodu dežuraju i noću u školi u pokušaju da sperče nadležne iz Ministasrstva za obrazovanje i nauku Vlade Kosova da ih privole da prihvate plan i program MONT-a. Predsednik opštine Gora, Abdi Alija, izjavio je KIM radiju da su deca i nastavnici sa Gore i u osnovnim i u srednjim školama organizovali izvođenje nastave po selima, u većini slučajeva u privatnim i seoskim prostorijama. Abdija kaže da su predstavnici MONT-a pretili čak i smrću roditeljima učenika, rečima- kako će učiniti sve da spreče izvođenje nastave po planu i programu Republike Srbije. „ U osnovnoj školi u Brodu nastava se ne izvodi jer se vrši veliki pritisak, na nastavno osoblje, decu i roditelje da odbace plan i program države Srbije i prihvate nastavu prema kosovskom MONTU-u. Privremene kosovske institucije ne dozvoljavaju da se nastava organizuje po srpskom nastavnom planu i programu i prete da će zatvoriti školu. Kako bi to sprečili nastavnici već 4 dana i noći provode u ovoj školi, “rekao je Abdi Alija. On kaže da se nastava više od dva meseca nije izvodila ni u srednjoj školi u Dragašu tako da je od juče nastava organizovana u više sela po sistenu „isturenih odeljenja“. On ističe da su njegove nadležnosti kao predsednika Opštine smanjene za rešavanje ovih problema i ističe da se ministarstvu prosvete Republike Srbije obraćao za pomoć u rešavanju ovog problema ali da povratnog odgovora do danas nije bilo. Po rečima Abdi Alije učenici i nastavnici na Gori pokušaće danas da od 13 sati organizuju nastavu u osnovnoj školi u Brodu po planu i programu Republike Srbije. Školu u Brodu pohađa oko 100 učenika.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018