Vesti

M. Jakšić: Bez obzira na mišljenje Beograda EULEKS treba ignorisati

Delegati Skupštine Zajednica opština Kosova i Metohije istakli su na današnjoj sednici, održanoj u severnom delu Kosovske Mitrovice, da je za njih UNMIK jedina validna misija na Kosovu i da od Beograda očekuju da ne pospešuje njen odlazak iz Pokrajine. U zaključcima Skupštine, protiv kojih su bili delegati iz Demokratske stranke, između ostalog je ocenjeno da bi odlazak UNMIK-a sa Kosova bio poguban po Srbe, a da EULEKS ne može biti neutralan jer se u najvećem delu Kosova i Metohije njegov rad zasniva na ustavu samoproglašene države Kosovo. Navodi se da, i pored 70 322 potpisa Srba sa Kosova kao i Rezolucije Skupštine Srbije o neprihvatljivosti EULEKS-a, vlast u Beogradu prihvata misiju Evropske unije na Kosovu koja je formirana na osnovu Ahtisarijevog plana. Potpredsednik Skupštine zajednica Kosova i Metohije Marko Jakšić kazao je da, bez obzira na dogovor o šest tačaka izmedju Ujedinjenih nacija i Beograda, Srbi sa ovih prostora nemaju nikakvog razloga da vrše bilo kakve kontakte, razgovore ili pregovore sa EULEKS-om. “Naša jedina adresa treba da bude UNMIK i sa njima treba da vodimo pregovore i sarađujemo”, kazao je Jakšić. “Kada je u pitanju EULEKS, da ne vršimo nasilje, da se ne tučemo sa njima jer oni to jedva čekaju ali zato trebamo da ih ignorišemo. Mi imamo pravo, bez obzira šta mislio Beograd, kada je u pitanju EULEKS na totalni bojkot. Ne silu, ne nasilje, već bojkot jer ne želimo sa njima da se družimo i da ostvarujemo bilo kakve kontakte”, kazao je Jakšić na sednici Skupštine zajednica opština KiM.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017