Vesti

M. Jakšić: Bez obzira na mišljenje Beograda EULEKS treba ignorisati

Delegati Skupštine Zajednica opština Kosova i Metohije istakli su na današnjoj sednici, održanoj u severnom delu Kosovske Mitrovice, da je za njih UNMIK jedina validna misija na Kosovu i da od Beograda očekuju da ne pospešuje njen odlazak iz Pokrajine. U zaključcima Skupštine, protiv kojih su bili delegati iz Demokratske stranke, između ostalog je ocenjeno da bi odlazak UNMIK-a sa Kosova bio poguban po Srbe, a da EULEKS ne može biti neutralan jer se u najvećem delu Kosova i Metohije njegov rad zasniva na ustavu samoproglašene države Kosovo. Navodi se da, i pored 70 322 potpisa Srba sa Kosova kao i Rezolucije Skupštine Srbije o neprihvatljivosti EULEKS-a, vlast u Beogradu prihvata misiju Evropske unije na Kosovu koja je formirana na osnovu Ahtisarijevog plana. Potpredsednik Skupštine zajednica Kosova i Metohije Marko Jakšić kazao je da, bez obzira na dogovor o šest tačaka izmedju Ujedinjenih nacija i Beograda, Srbi sa ovih prostora nemaju nikakvog razloga da vrše bilo kakve kontakte, razgovore ili pregovore sa EULEKS-om. “Naša jedina adresa treba da bude UNMIK i sa njima treba da vodimo pregovore i sarađujemo”, kazao je Jakšić. “Kada je u pitanju EULEKS, da ne vršimo nasilje, da se ne tučemo sa njima jer oni to jedva čekaju ali zato trebamo da ih ignorišemo. Mi imamo pravo, bez obzira šta mislio Beograd, kada je u pitanju EULEKS na totalni bojkot. Ne silu, ne nasilje, već bojkot jer ne želimo sa njima da se družimo i da ostvarujemo bilo kakve kontakte”, kazao je Jakšić na sednici Skupštine zajednica opština KiM.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018