Vesti

V. Rojter: Euleks će svoju misiju širom Kosova početi 9. decembra

Euleks će svoju misiju širom Kosova početi 9. decembra i policajce, tužioce, sudije i carinike građani će moći da vide u svim delovima Kosova, kazao je na današnjoj debati u Medija centru u Čaglavici portparol te misije Viktor Rojter. “Misija je spremna već danas, ali 9. decembra ćemo početi da sprovodimo svoj mandat. Već od utorka policija, tužioci, sudije i carinici će biti na svojim radnim mestima i građani će moći da ih vide u svim delovima Kosova, ” kazao je Rojter. On je kazao da je cilj ove misije da što pre počne svoj mandat i u srpskim sredinama, pa i u severnom delu Kosovske Mitrovice. “Do kraja zime misija će biti potpuno operativna i tada ćemo imati oko 1900 internacionalaca i oko 1100 lokalnog osoblja. ” EULEX će ispuniti svoju misiju samo ukoliko bude raspoređen na celoj teritoriji Kosova, smatra politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi. “Eulex će imati smisao u obavljanju svoje misije samo ako se rasporedi na celoj teritiriji Kosova, a pre svega na severnom delu, zbog toga što je na tom delu ostao jedan vakum i zakonska praznina i to je oaza kriminala. ” Vlasi napominje da Eulex nikako ne sme da bude u funkciji podele, već integracije, jer će, kako je rekao, samo tako obaviti svoju misiju i služiti stabilnosti na Kosovu i u regionu. Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković, smatra da se moraju nastaviti razgovori Beograda i Prištine i da se na taj način mora doći do rešenja kosovskog problema. On smatra da se i EULEX i sve druge medjunarodne institucije u tom smislu trebaju iskoristiti. “Iskoristimo Eulex, ne kao instituciju koja je došla da podrži nezavisno Kosovo ili da podrži Srbiju, iskoristimo Eulex, Unmnik i sve međunarodne institucije koje su ovde da napravimo politički prostor kako bi mogli da razgovaramo i tražimo rešenja, jer rešenja ovde jos uvek nema. Važno je da se do resenja dođe političkim sredstvima i da tako obezbedimo zajednički život, život jednih pored drugih”. Na debati su jos ucesvovali portparol Međunarodne civilne kancelarije Endi Mekgafi I portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko koji je ponovio da će sa raspoređivanjem EULEX-a na terenu biti sve manje i manje UNMIK policajaca.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017