Vesti

Školama na Dragašu MONT preti zatvaranjem zbog neprihvatanja njihovog sistema obrazovanja

Predstavnici kosovskog ministarstva za nauku i obrazovanje (MONT) obilaze ovih dana škole na području Gore i direktorima, čije ustanove rade po planu i programu Republike Srbije, prete da će njihove ustanove zatvoriti ukoliko ne potpišu ugovor sa ministarstvom za obrazovanje Kosova, saznaje KIM radio. Pošto su predstavnici ministarstva direktorima škola u Brodu i Resalici najavili da će školske objekte zatvoriti, nastavnici i osoblje škole u Brodu odlučili su da ostaju u prostorijama ovih škola do kasnih sati. Murselj Haljilji, lider Građanske inicijative Goranaca kaže za KIM radio da osoblje škole u Brodu, uprkos pretnjama, želi i dalje da radi po planu i programu Republike Srbije. “Oni ne žele da potpišu ugovor sa ministarstvom za obrazovanje Kosova već žele da rade po planu i programu Republike Srbije. Za danas se očekuje još veći pritisak institucija Dragaša i zato je đacima škole u Brodu rečeno da danas ne dolaze u školu. Osoblje će ostati u školi, nećemo popustiti. Predstavnici institucija Dragaša najavili su i da će to isto uraditi i sa školom u Rapči. Obratili smo se međunarodnim institucijama, kako bi prestao pritisak na nas Gorance što radimo po planu i programu Srbije i mislim da smo na korak do rešenja”, kazao je Haljilji. Sekretar škole u Brodu Akija Ćućulj kazao je da je situacija izuzetno teška ali da su radnici uporni i da nećce popustiti pred pritiskom. “Terali su nas da izađemo iz škole, ali smo mi ostali. Ljudi iz opštine Dragaš nam prete likvidacijom. Rekli su nam da će nas ubiti ako nas nađu u školi. Promenili su nam bravu na ulaznim vratima, nemamo ključ da zatvorimo školu i moramo da ostanemo kako bismo mogli i sutra da uđemo. Date su nam odluke koju je doneo predsednik opštine Dragaš da napustimo zgradu i da za nas nem mesta ovde”, kazao je Ćućulj. Školu u Brodu pohađa oko 90 đaka.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018