Vesti

Kosovski Srbi podeljeni oko misije EULEX

Mišljenja kosovskih Srba u vezi misije Euleks su kao i oko većine problema strogo podeljena. Lideri sa severa su protiv dolaska i raspoređivanja ove misije. Predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović je danas još jednom kazao “ne” ovoj misiji. “Sporazum koji se priprema o rekonfiguraciji UNMIK-a i o implementaciji EULEX-a iz našeg ugla je neprihvatljiv jer nam ne može doneti ništa dobro. ” Rada Trajković smatra da raspoređivanje ove misije na celoj teritoriji Kosova i Metohije neće ništa bitno promeniti, jer ona već deluje na terenu. “Raspoređivanje EULEX-a je suštinski važno. To jeste tehnička misija i jeste nešto što je od značaja za institucije vladavine prava koje su pre svega neophodne srpskoj zajednici. ” Za razliku od političkih predstavnika, žiteljima Kosova nije baš jasno šta ova misija i njeno prisustvo znače, koja je njena uloga i zašto to jeste ili nije dobro.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017