Vesti

Predstavnici medijskih kuća na skupu u Beču: Proces pomirnja u zemljama zapadnog Balkana je spor

Dvodnevni skup o pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije danas je nastavio rad u medjunarodnom Bečkom pres centru. O ulozi medija u ovom važnom procesu danas su govorili istaknuti predstavnici mediskih kuća sa Balkana. Kako javlja dopisnik KIM radija iz Beča Gordana Kukić, ucesnici su se složili da procesi pomirnja u zemljama zapadnog Balkana idu teško. Dirktor mediske kuće B92 Veran Matić je ukazao na dugogodišnju senzibilnost ove kuće u odnosu na ratne teme, postratno razumevanje, traženje istine... To je potkrepio ćinjenicama, mediskim angažmanom i proishodima koje je ova kuća imala. B92 je napravio ugledne radio i TV serijale o zbivanjima na Balkanu i počinjenim ratnim zločinima, pre svega u Srbiji i na Kosovu. Sledeći projekat ove kuće je film o starom sajmištu kako bi se mlade generacije upoznale sa fašističkim idejama koje su po prvi put u istoriji, kako je rekao, počele da se javljaju i u Srbiji. Radeći projekte o zločinama koje su počinili Srbi, B92 je pod stalnim pritiskom i pretnjama, ukazao je Matić. Urednik kosovskog lista „Java“ Miđen Keljmendi istakao je da je do pomirenja dug put. „Mnogi urednici medija na Kosovu su počeli da gube veru u postojanje samostalnih i nezavisnih medija. Centri moći su postali toliko uticajni da se pojedine kolege novinari pitaju kako da profesionalno opstanu, “ rekao je on. Na pitanje novinara, prisutnih na ovom skupu, koliko je problematika kosovskih Srba i susednih država zastupljena u kosovskom medijskom prostoru, Keljmendi je odgovorio da oni skoro i nisu prisutni. Sledeći govornik koji je na ovom panelu izazvao pažnju bio je novinar iz Hrvatske Drago Hedl, on je rekao da je put pomirenja dug i težak i naveo primer prošlih hrvatskih vremena kada su samo Hrvati prikazivani kao žrtve. „Mostovi pomirenja se najbolje grade, ako se ništa ne sakrije ispod tepiha“, zaključio je Hedl.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017