Vesti

Hašim Tači pozvao raseljene da se vrate na Kosovo

Projekat “Povratak i reintegracija na Kosovu”, vredan 7 miliona evra, potpisan je danas u prostorijama Ministarstva za zajednice i povratak u Kosovu Polju. Projekat koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Kosova, Evropske komisije i UNDP-a potpisali su premijer Kosova Hašim Tači, predstavnik UNDP-a Frode Mauring i ministar za povratak i manjinske zajednice u kosovskoj Vladi, Saša Rašic. Hašim Tači je ovom prilikom, pozvao raseljene Srbe da se vrate na Kosovo, koje po njegovim rečima “ima sve uslove za normalan život”. On je istakao da se Vlada u Prištini vodi principom u kom nema diskriminacije i koji uključuje pripadnike svih zajednica na Kosovu, jer "je veoma važno da svi ljudi budu tretirani jednako", uzevši u obzir odredbe iz plana Martija Ahtisarija. “Naša prošlost je bila gorka, međutim treba gledati u budućnost, a naš narod je spreman da prevaziđe sve prepreke koje su pred nama, a na osnovu Ahtisarijevog paketa koji je osnova zakona na Kosovu”, naglasio je Tači. Projekat “Povratak i reintegracija na Kosovu” obuhvatiće 180 povratničkih porodica, a biće implementiran u opštinama Istok, Kosovo Polje, Peć i Gnjilane u periodu od godinu ipo dana. Sa Kosova i Metohije nakon 1999. godine iselilo se više od 250 000 Srba.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017