Vesti

Kermabon: Uspeh EULEX-a je važan faktor za stabilnost regiona

Cilj dolaska EULEX-a na Kosovo jeste da od policije, pravosuđa i carine stvori institucije koje će raditi bez političkog uticaja, koje će biti nepristrasne i multietničke, rekli su danas zvaničnici ove misije na debati u Prištini koja je održana na temu vladavine zakona na Kosovu. Šef misije EULEX-a na Kosovu, Iv De Kermabon, izjavio je danas da je cilj raspoređivanja ove misije doprinos razvoju demokratskih institucija a to po njegovim rečima podrzumeva jačanje vladavine zakona i kapaciteta kosovskih institucija, kako bi se približili evropskim standardima što podrazumeva jačanje sudstva policije i carine. Kermabon je, učestvujući na debati u Prištini koju je organizovao Forum građanske inicijative iz Prištine u saradnji sa „Saferworldom“ iz Londona, rekao da je cilj EULEX-a da obezbedi nezavisno sudstvo, policiju i carinu kako bi te institucije bile bez političkog uticaja. „Iznad svega EULEX će raditi na promovisanju prava čoveka i ravnospravnost polova u svim aspektima svog mandata. Svaki akti, drzavni, nedržavni moraju raditi zajednički da bi se postigli ciljevi“, rekao je Kermabon. Napominjući da civilno društvo ima veliku ulogu u radu misije EULEX-a, Kermabon je naglasio da je uspeh EULEX-a ključni faktor za stabilnost regiona i prenošenje vrednosti EU na Kosovu. „Uspeh vladavine zakona zavisiće od podrške civilnog društva u svakoj meri“, rekao je šef misije EULEX-a na Kosovu, Iv De Kermabon. Alberto Perduka, predsedavajući komponente pravosuđa pri EULEX-u, najavio je na istoj debati izradu zakona u saradnji sa kosovskim pravosuđem. “Imaćemo oko 70 sudija i tužilaca koji će raditi u kosovskom pravosuđu, ali ne odvojeno, radi postizanja nepristrasne i multietničke pravde. Oni će biti raspoređeni po svim gradovima Kosova i imaće nadležnost i da rešavaju teške zločine na Kosovu“, rekao je Perduka. On je najavio i dolazak službenika radi regulisanja stanja u zatvorima na Kosovu. Najavljen je i dolazak oko 1100 policijskih službenika EULEX-a a jedan deo je već stigao na Kosovo.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017