Vesti

Hašim Tači: Beograd teži prozapadnoj politici, što mi pozdravljamo

Srbija treba da promeni pristup prema Kosovu i prihvati novu kosovsku realnost, rekao je premijer Kosova Hašim Tači koji je danas posetio Gnjilane. On smatra da Kosovo i Srbija imaju zajedničku evropsku budućnost i evroatlanske integracije. “Napredak koji je Kosovo postiglo je trud za postizanje stabilnosti u regionu i izgradnja mirnih i dobrosusedskih odnosa sa Srbijom. Beograd teži prozapadnoj politici, što mi pozdravljamo. Mislim da Srbija treba da promeni pristup prema Kosovu i da prihvati novu kosovsku realnost. Kosovo će se truditi da gradi dobrosusedske odnose sa svima u regionu, što je već slučaj sa Crnom Gorom i Albanijom”, kazao je Tači za Klokot radio. Pored premijera Kosova Hašima Tačija, u Gnjilanu su danas boravili i specijalni predstavnik EU za Kosovo, Piter Fejt, kao i Sadri Ferati, ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi. Cilj njihove posete Gnjilanu je ubrzanje procesa decentralizacije u Kosovskom pomoravlju. “ Veoma je hrabra inicijativa kojom će Kosovo i njegove opštine imati isti nivo kvaliteta u upravljanju, poput nas u Evropi. To će koristiti i manjinskim zajednicama, srpskoj zajednici, a neće ići nauštrb ni drugima. To je inicijativa u kojoj svako dobija. Mi ćemo kosovskoj Vladi pomoći da proces decentralizacije bude uspešan. Ljudi će uvideti da se sve odluke donose bliže njima, videćemo ekonomski razvoj, a sve usluge koje bi opšine trebale da pružaju građanima će se poboljšati”, uveren je Piter Fejt. Ranilug, Parteš i Klokot su tri opštine iz Kosovskog pomoravlja, sa pretežno srpskim stanovništvom koje ulaze u plan o decentralizaciji.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017