Vesti

Beč: Redžepi apelovao na Srbe da prihvate EULEX

U Beču se juče i danas održava skup Asocijacija opština gradova jugoistočne Evrope koji broji oko 100 članova. Pored ostalih, prisutni su predstavnici zemalja zapadnog Balkana, Ukrajine, Bugarske, Tumunije, Turske i Grčke. Kosovo predstavlja predsednik Udruženja kosovskih opština Bajram Redžepi. U ovo Udruženje nisu uključene opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, tako da na ovoj konfereniciji nema predstavnika kosovskih Srba, javlja dopisnik KIM radija iz Beča Goradana Kukić. Prema njenim rečima, na konferenciji Udruženja na kojoj je bilo reči o finansiranju opština po urbanističkom planiranju i drugim izazovima sa kojima se suočavaju lokalne zejednice u jugoistočnom delu Evrope, Bajram Redžepi je govorio o problemima sa električnom energijom na Kosovu, kao i o potrebi efikasnog korišćenja energije. On je takođe napomenuo i probleme koji postoje u kosovskim opštinama oko zagađenja i očuvanja prirodne sredine. “Što se brže uvede red i primena zakona na Kosovu to će biti više šansi za multietničke projekte od kojih će obe etničke grupe imati koristi, jer i Albanci i Srbi žive u siromaštvu”, kazao je Redžepi u izjavi KIM radiju. Redžepi je apelovao na Srbe da podrže uspostavljanje misije EULEX na čitavom Kosovu, podvukavši da je to u dobrobit svih etničkih grupa. “EULEX je tehnička misija koja treba da uvede red i zakone i da kontroliše njihovo sprovođenje”, rekao je Redžepi i dodao da je srpska etnička zajednica taoc raznih grupa, paralelnih struktura bezbednosti koje ne rade za dobrobit građana, već samo gledaju kako da zarade novac. Obzirom da Srbi na Kosovu više nisu prepreka Albancima na putu ka ostvarenju njihovog sna o dobijanju nezavisnosti mogu se osećati sigurnije i slobodnije kretati, rekao je gradonačelnik Mitrovice, napomenivši da još uvek ne upravlja severnim delom grada. Rekavši da ne može ni da utiče na političko opredeljenje srpske etničke zajednice, Redžepi je podsetio da su 52 zemlje priznale nezavisno Kosovo, što je prema njegovim rečima, realnost. “Srbi mogu imati svoje ambicije iI snove da se možda jednog dana pridruže Srbiji ali to ne znači da ne možemo zajedno da rešavamo probleme koji nas sve pogađaju”, podvukao je Redžepi. Bezbednosnu situaciju u Mitrovici je ocenio kao ne tako lošu, ali je priznao da tanzije postoje i da se s vremena na vreme mogu očekivati ekcesi. “Biće potrebno još pet, možda i deset godina da se kroz proces decentralizacije prihvati Ahtisarijev plan i da Mitrovica podeljena na dve opštine sa zajedničkim administrativnim telom sastavljenim od Albanaca i Srba počne da funkcioniše”, zaključio je Redžepi, izraživši veliko žaljenje i nostalgiju za nekadašnjim izgledom grada.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017