Vesti

LJ. Basa: Albanija protiv podele Kosova

Albanija odbija podelu Kosova i insistira na poštovanju međunarodno priznatih granica, rekao je ministar spoljnih poslova Albanije Ljuljzim Baša na sastanku stalnog saveta OEBS-a u Beču. “Suprotno nekim očekivanjima nezavisnost Kosova je doprinekla jačanju stabilnosti u regionu zapadnog Balkana”, kazao je ministar Albanije naglašavajući da je Vlada Kosova čvrsto rešena da sprovodi Ahtisarijev plan, koji predviđa visoku zaštitu nacionalnim manjinama. Kako javlja dopisnik KIM radija iz Beča Gordana Kukić ministar Baša je istakao da EULEX mora biti raspoređen i aktivan na celoj teritoriji Kosova. U svom obraćanju diplomatama iz 56 zamalja članicama OEBS-a, albanski ministar je rekao da će Tirana aktivno nastaviti sa promovisanjem dijaloga i saradnje u regionu insistirajući na slobodnom kretanju robe i ljudi. Osvrćući se na jučerašnji izveštaj o progresu Albanije ka EU ministar Baša je rekao da je zadovoljan ocenom Brisela o postignutom napredku svoje zemlje i da očekuje da će Albanija dobiti status kandidata u 2009. godini. On je takođe najavio održavanje parlamentarnih izbora u Albaniji najkasnije do avgusta iduće godine i iskoristio ovu priliku da pozove OEBS da pošalje posmatrače podsećajući da je održavanje demokratskih i fer izbora po standardima međunarodne zajednice jedan od uslova koje Vlada u Tirani mora da ispuni na svom putu ka EU.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017