Vesti

S. Ferati: Proces decentralizacije na Kosovu ispolitizovan

Proces decentralizacije na Kosovu nije praktično pitanje, kako bi trebalo da bude, već pitanje koje je izpolitizovano, kazao je gostujući u emisiji Srpska realnost i perspektive na Kosovu i Metohiji ministar za lokalnu upravu u Vladi Kosova Sadri Ferati. “Svuda u svetu decentralizacija se vrši zbog praktičnih ciljeva, zbog jačanja loklnih jedinica kako bi građani dobili što više usluga na lokalnom nivou, ali na Kosovu mnogo je i političkih motiva. Smatra se da će ove opštinske jedinice više služiti manjinskim zajednicama. ” Ferati je kazao da proces decentralizacije nailazi na monge prepreke, jer je od strane Albanaca kritikovan, a od strane Srba nailazi na bojkot. “Plan o decentralizaciji Albanci kritikuju jer smatraju da Srbima pruza mnogo, ne dopada im se mogućnost da će u nekim opštinama gde su sada većina posle sprovedenog procesa decentralizacije postati manjina. Boje se da će oni u ovom slučaju biti ugroženi, jer nisu sigurni da će Srbi njih tretirati ravnopravno, da će im biti dobre komšije, dok na drugoj strani veliki broj Srba bojkutuje ceo proces. ” On je naveo da su prednosti decentralizacije velike, zbog čega je kazao da se nada da će i ovaj proces biti doveden do kraja. Kao jako dobru i olakšavajuću okolnost kako za srpske, tako i albanske opštine Ferati je naveo pravo da sarađuju sa opštinama u Republici Srbiji i u regionu u meri koja je neophodna za sprovođenje praktičnih aktivnosti. Prema njegovim rečima, u prosveti, zdravstvu, ekonomskom razvoju opštine mogu međusobno sarađivati, davati donacije, razmenjivati eksperte i slično bez ikakvih ograničenja.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017