Vesti

Shefer: Formiranje bezbednosnih snaga Kosova nova uloga NATO-a

“Na Kosovu se nije puno toga promenilo posle proglašenja nezavisnosti ali NATO nije organizacija koja se bavi pitanjem nezavisnosti”, kazao je večeras na prištinskom aerodromu generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer. Generalni sekretar NATO-a dodaje da KFOR i dalje ostaje zadužen za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji. “KFOR i dalje podržava Rezoluciju 1244 i nema nameru da podržava Ahtisarijev plan”, kaže generalni sekretar. On je rekao da NATO, pored uobičajenih, ima jedan novi zadatak - raspuštanje Kosovskog zaštitnog korpusa ”kako bi se razvila kontrolisana kosovska vojska”. Na pitanje novinara o postepenom raspuštanju KZK-a i pripremi kosovskih vojnih snaga, odnosima Srbije i KFOR-a Shefer je kazao: “Ako govorite o bezbednom i sigurnom okruženju, po Rezoluciji 1244, taj zadatak se uklapa vrlo dobro u mandat KFOR-a. Mogu vam reći da su odnosi između Srbije i NATO-a dobri. Pričao sam nedavno sa predsednikom Tadićem. Postoji mnogo kontakata između NATO-a i Srbije, između KFOR-a i srpskih vlasti i ne mogu da se žalim na odnose Srbija - NATO. Ukidanje KZK-a i formiranje kosovskih bezbednosnih snaga odvijaće se predviđenim putem i tempom”, kazao je Shefer. Govoreći o predsedničkim izborima u Americi, dvojici kandidata i o tome kakvo će učešće i odnos Amerike prema NATO-u biti posle izbora, Shefer je kazao da ne želi da spekuliše o rezultatima “ali da zna da bez obzira ko bude izabran NATO operacije će biti podržane”. On se ranije danas, zajedno sa članovima komiteta NATO-a, sastao i razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice, premijerom Kosova Hašimom Tačijem, ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem, predstavnicom Srba Radom Trajković kao i sa predstavnicima turske zajednice.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017