Vesti

Oli Ren: Cilj EU je da Kosovo izgradi stabilno i mirno, multietničko društvo

“Evropska unija ima za cilj da pomogne Kosovo da razvije stabilno i mirno multietničko društvo, zasnovano na vladavini prava, " kazao je danas u Prištini evropski komesar za proširenje Oli Ren. On je danas prisustvovao ceremoniji otvaranja kancelarije za vezu Evropske komisije i potpisivanju godišnjeg programa za predpridruživanje. Godišnji program za predpridruživanje vredan oko 123 miliona evra potpisali su šef Evropske komisije u Prištini Renco Davidi i premijer Kosova Hašim Tači. Govoreći o programu koji je potpisan Oli Ren je kazao da su odobrena sredstva duplo veća od onih koja su bila odobrena prošle godine. “Ovim programom EU ispunjava svoju obavezu. Vlada mora da obezbedi stabilno ekonomsko upravljanje, da nastavi sa fiskalnom disciplinom i efikasnom koordinacijom donatora kako bi to garantovalo zaista uspešno upravljanje sredstvima", rekao je Ren. Tačno 122, 7 miliona evra pokriva 20 projekata koji tretiraju niz pitanja počevši od jačanja vladavine zakona, očuvanja kulturne baštine i podršku medijima i civilnom društvu. Govoreći o zahtevu Srbije da međunarodni sud pravde odluči o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, koji je izglasan u generalnoj skupštini UN-a, Ren je kazao da je najbolje sačekati da međunarodni sud pravde razmotri svoje stavove i da u međuvremenu Kosovo mora krenuti dalje. Premijer Kosova je kazao da iako je srpska rezolucija u Generalnoj skupštini UN prihvaćena na Kosovu ništa nije promenjeno. “Danas kada je prošao jedan dan nakon usvajanja rezolucije, ovde ništa nije promenjeno, lep je dan i sunce sija, ” kazao je Tači. Dodao je da je ovo za Kosovo važan dan, jer Kosovo danas potpisuje godišnji program za 2008. godinu. Evropskoj komisiji i komesaru Renu na pomoći je zahvalio i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. On je kazao da je Kosovo kao najmlađa država na svetu zainteresovana da postane članica EU i NATO-a. “Uspešno smo sproveli proces nezavisnosti. Republika Kosovo je najmlađa država na svetu, stvorena na osnovu Ahtisarijevog plana i rešena da sve svoje obaveze koje proističu iz tog plana ispuni u potpunsti”, kazao je Sejdiu. 122, 7 miliona predstavlja deo od 508 miliona evra koji su Evropskoj komisiji obećani na Donatorskoj konferenciji za Kosovo u julu 2008 godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017