Vesti

G. Arsić: Odluka Međunarodnog suda pravde uticaće na opstanak Srba u Pokrajini

Srbija je dobila mnogo time što je predlog naše zemlje uvršten u dnevni red sednice Generalne Skupštine UN-a, a mnogo je dobila i samim glasanjem, jer je za predlog Rezolucije glasalo 77 zemalja, smatra Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga. “Međunarodni sud pravde će sada odlučivati o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova legalan akt, ja mislim da će ipak Sud doneti konačnu odluku da je to nelegitimno samoproglašenje. Takođe, očekujem da će početi neki novi razgovori, ne samo o tehničkim pitanjima, kako to najavljuju pojedini međunarodni zvaničnici i vlasti u Prištini, već da će se pitanje statusa Kosova ipak vratiti na dnevni red”, kaže Arsić za KIM radio. Prema njegovim rečima, rezultat sinoćnjeg glasanja u Generalnoj Skupštini UN-a je Srbe sa Kosova Metohije podstrek više da ostanu na ovim prostorima. On napominje da je u proteklom periodu na centralnom Kosovu bilo mnogo prodaja imanja, pa očekuje da će ovo uticati ne Srbe da ne prodaju svoju zemlju. “Ipak će ovo zanačiti podstrek za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Očekujem da u što kraćem roku Međunarodni sud pravde donese tu odluku, mada su ti vremenski rokovi na neki način neograničeni, pa možda odluka može da potraje i više godina. Što se više odugovlači sa odlukom na Međunarodnom sudu pravde, šanse za opstanak srpskog stanovništva na prostoru Kosova i Metohije su sve manje”, kazao je Arsić.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017