Vesti

Opština odlučna da gradi stanove veteranima OVK. Sastanak sa Srbima iz Starog Gracka bez rešenja

U Opštini Lipljan danas je održan sastanak predstavnika Srba iz sela Staro Gracko i predsednika opštine, Šukri Buje, povodom inicijative Vlade Kosova da se u ataru sela grade stambeni objekti za porodice ratnih veterana OVK. Predlog je upućen Opštini pre dve nedelje i prema projektu gradilo bi se na jednoj od pet lokcija u neposrednoj blizini Starog Gracka. Selo Staro Gracko koje je tokom rata i u posleratnom periodu mnogo postradalo i u terorističkim napadima izgubilo oko 20 meštana opstalo je isklučivo upornošću njegovih žitelja. Danas, devet godina od završetka rata, Opština je urbanističkim razvojem grada predvidela izgradnju stanova za ratne veterane OVK što meštani tumače kao još jedan od pritisaka na preostali srpski živalj u ovom selu. Današnji sastanak sa predsednikom Opštine bila je prilika da ukažu na opasnost ostvarivanja te ideje koja bi, po rečima Zorana Ćirkovića, predstavnika sela izazvala kolektivno iseljavanje svih Srba iz Starog Gracka. „Predsednik je tokom sastanka skretao pažnju na zakone, na urbanistički plan grada. Ovde se međutim sistematski vrši pritisak na nas i ovo je samo još jedan vid pritisaka da napustimo ovo selo“, rekao je Ćirković KIM radiju. Najveći problem predstavlja to što se izgradnja stambenih objekata planira na zemljištu nad kojim Srbi iz ovog mesta imaju tapiju. Nekadašnji komandant OVK, a sada predsednik Opštine predlaže pokretanje sudskog postupka i dokazivanje pred kosovskim pravosuđem da je opština to zemljište oduzela pojedinim meštanima. Jedan od njih je i Milan Vlašić kome je oduzeto dva hektara zemljišta. “Imam tapiju, ta zemlja dobijena je kada smo ovde došli 1947. godine. Mogu slobodno da kažem da su tu zemlju i oteli, jer se tada formirala radna zadruga i tada su zemlju uzeli bez ikakve nadoknade. Nije mi uopšte jasno po kom je osnovu ta zemlja mogla da pripadne Opštini. Ja ću da podnesem jednu tužbu sudu ćemo voditi spor”, rekao je Vlašić. Zoran Ćirković međutim ne veruje u kosovsko pravosuđe što potkrepljuje činjenicom da do sada nije rešeno ni jedno ubistvo. „Ja sam rekao predsedniku koliko je ubistava do sada bilo tako da mi u tu pravdu ne verujemo, “rekao je Ćirković. Predsednik opštine Lipljan Šukri Buja međutim tvrdi da izgradnjom tih objekata neće biti ugrožen dalji opstanak Srba u Starom Gracku i da nije reč ni o kakvom pritisku već o „realizovanju plana urbanizacije opštine Lipljan i pomoć socijalno ugroženim porodicama veterana OVK“. Najveću tragediju selo je doživelo jula 1999. godine kada je u oružanom napadu ubijeno 14 meštana tokom žetve u neposrednoj blizini Starog Gracka.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017