Vesti

R. Gejts: SAD će pružiti podršku kosovskim bezbednosnim snagama

Kosovske bezbednosne snage će biti profesionalne vojne snage sa civilnim nadzorom i one će imati podršku SAD, izjavio je na prištinskom aerodromu američki sekretar za odbranu Robert Gejts. Gejts je kazao da je sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem imo veoma konstruktivne razgovore o mnogim pitanjima, kao i o formiranju kosovskih bezbednosnih snaga. Dodao je da će američki vojnici ostati na Kosovu još najmanje godinu dana da bi podržali mirovnu operaciju NATO-a. ”Američko učešće u Kforu je važno za evropske saveznike i zato sam odobrio rotaciju trupa, koja garantuje prisustvo snaga SAD bar do oktobra 2009. godine. Nastavićemo da obavljamo svoju dužnost ovde. Svi se nadamo danu kada će mir biti održiv. KFOR ostaje najcenjenija i najvrednovanija institucija ovde i njihov je zadatak da očuvaju mir, jer svi građani Kosova imaju pravo da žive u miru", poručio je Gejts. Američki sekretar za odbranu je takođe kazao da ne veruje da je podela Kosova rešenje, ni sada, a ni u budućnosti i da SAD podržavaju teritorijalni integritet Kosova. Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači preneli su američkom sekretaru za odbranu svoju zahvalnost zbog podrške koju im SAD pružaju. ”Veliki broj zemalja je priznao Kosovo, uz snažnu podršku prijatelja nadamo se da će taj broj biti i veći. Očekujemo novi talas priznavanja na prvom mestu susednih zemalja, Makedonije i Crne Gore, ” kazao je Sejdiu. Tači je kazao da kosovske institucije veoma mnogo rade na tome kako bi Kosovo postalo član međunarodnih organizacija. ”Obavestili smo sekretara o angažovanju kosovaskih institucija u primeni Ahtisarijevog plana, pomenuli smo angažovanje kosovskog društva koje se trudi da isprati jedan funkcionalni demokratski sistem i ovde, razgovarali smo o našoj posvećenosti evropskim integracijama, NATO-u. Naš cilj je da imamo direktne odnose sa SAD i da sprovedemo sve diplomatske kriterijume koji će nas dovesti bliže evroatlanskim strukturama”, kazao je Tači. Robert Gejts je prvi američki zvaničnik koji je posetio Kosovo od samoproglašenja nezavisnosti.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017