Vesti

MUP Kosova tokom 2008. primio prijave na rad trećine pripadnika KPS-a

Policijski inspektorat Kosova danas je saopštio da je tokom ove godine primio prijave na rad za oko dve hiljade službenika Kosovske policije, a istraga je podignuta protiv njih hiljadu, zbog težih i lakših krivičnih dela. Glavni izvršni službenik Policijskog inspektorata Kosova, Enver Rustemi, je ponovio da će svi policajci za koje se proceni i utvrdi da su i najmanjim delom bili umešani u kriminal na Kosovu dobiti otkaz. „Ono što se najviše u primljenim prijavama navodi jeste nedolično ponašanje, upotreba sile ili oštećivanje policijske imovine“, rekao je Rustemi. Policijski inspektorat posebno se bavi predmetima u vezi srpskih KPS policajaca koji su, po rečima ministra unutrašnjih poslova Kosova Zenuna Pajazitija, takođe umešani u neka krivična dela, i to njih oko 400. On je rekao da na Kosovu vlada nizak stepen vladavine prava i to je, kako kaže, posledica razvoja društva proizašlog iz ratova i politizovanja manjinskih zajednica. Iako, tvrdi da je na severu Kosova najrazvijenija stopa kriminala, ministar Pajaziti kaže da je to zbog zajedničkog međusobnog delovanja i Srba i Albanaca, te da bavljenje kriminalom proizilazi iz finsnijskih a ne etničkih razloga. On je najavio reformu KPS policije i skoro rešavanje pitanja suspendovanih radnika srpske nacionalnosti. „Srpskim policajcima su vrata uvek otvorena za povratak na posao. Ne znam za sada kako ćemo popuniti ta radna mesta, da li oglašavanjem za prijem novih službenika ili ne, u svakom slučaju radićemo na tome da istražimo sve mogućnosti. Potrošili smo veliki novac iz našeg budzeta da bismo osposobili te ljude i opravdali očekivanja da ta policija treba da bude multietnička, ali znamo da se njima manipuliše na osnovu političkog pritiska. Bez obzira, mi ih pozivamo da se vrate na posao“, rekao je Pajaziti. Među pripadnicima KPS protiv kojih je podneta prekršajna prijava ima naviše visokih službenika, među kojima su dva generala, deset majora i osam potpukovnika.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017